Flyekspert: Ny smitteøkning kan gi kaos i sommer

Fullastede fly med turister som vil hjem fra ferien i Portugal på grunn av smitteøkningen i landet. Slik kan det bli på flere flyplasser i sommer, mener analytiker. Foto: Lisboa Airport

I de siste dagene har turister flyktet nærmest hals over hode fra Portugal på grunn av den akutte smitte-økningen i landet. Hellas har innført nye restriksjoner, og vurderer også å endre sine innreiseregler fra flere land på grunn av den voksende smitten.

Det er delta-varianten som brer seg, og som er på full fart inn i flere av de store og populære ferielandene som Spania, Portugal og Frankrike, samt i Storbritannia.

Det skaper stor usikkerhet. Ikke bare hos de reisende men også hos flyselskapene som hver dag sender et økende antall turister, også norske, til ulike feriemål i det sørlige Europa. Det kan føre til problemer på flere flyplasser og i flere flyselskaper som plutselig kan oppleve at mange avbryter ferien og vil hjem fra områder der smitte oppstår.

Forberede seg på kaos

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir mener flyselskapene, også de norske og skandinaviske, er nødt til å forberede seg på at det kan bli en kaos-sommer. Plutselige smitteutbrudd kan gjøre det nødvendig å endre planene raskt for å fly hjem turister fra smitte-områder i utlandet:

– Ja, jeg tror alle, inkludert de norske flyselskapene, har beredskapsplaner for det. Det kan plutselig bli nødvendig å måtte stokke om på alle planer for å forholde seg til en uventet smitteutvikling, sier Elnæs til flysmart24.

Hellas meldte mandag at landet nå vurderer adgangen til landet for turister fra land der delta-varianten er på fremmarsj. Det er allerede besluttet at alle russere som kommer til landet skal gjennomgå korona-test, uavhengig av om de er vaksinert.

Paradis ble versting

Portugal har i en tid nå vært et slags smittefritt ferieparadis for mange andre europeere med svært lav smitte.

Så ble plutselig situasjonen snudd på hodet, og det startet tidlig i juni måned.

I løpet av kort tid har landet blitt blant verstingene med en galopperende smitteutvikling, og det av verste sort: Delta-varianten, bedre kjent som den indiske mutasjonen. Også Storbritannia er hardt rammet.

Nå har også EUs smittevernkontor ECDC rykket ut og advart mot at andelen med delta-varianten ha økt til 90 prosent av de smittede i Europa.

Måtte hjem i full fart

Det har ført til kaotiske reisesituasjoner allerede.

Storbritannia fjernet Portugal på kort varsel fra sin liste over karantenefrie reisemål tidligere i juni. Det førte til en liten luftbro hjem til Storbritannia av folk som ville unngå å bruke 10 dager i karantene.

For kort tid siden gikk Tyskland til det samme skritt. Igjen oppsto det behov for å få et stort antall turister hjem før tiden, noe som resulterte i smekkfulle fly og at reiseselselskapene måtte sette inn maksimal ekstra-kapasitet for å få folk hjem.

Flyselskapenes skrekk

Elnæs mener situasjonen rundt Portugal viser hvilken usikkerhet som gjelder for flyselskapene, og at det er en usikker situasjon som vil forfølge dem utover sommeren:

– Her ser vi hvor uforutsigbart situasjonen er. Nye regler og smittesituasjoner kommer brått på. Dette er alle flyselskapsjefers store skrekk i sommer. Nå starter det altså i Portugal. I tillegg risikerer briter å få egne regler i EU som medfører karantene, sier Elnæs.

Situasjonen er uoversiktlig i flere andre land. I tillegg til Portugal og Frankrike, er andelen smittede også økende i Spania og Hellas.