De første flyselskap fjerner nå munnbind-påbud

To danske flyselskap pålegger ikke lenger reisende å ha munnbind på hele tiden. Foto: Vueling

To skandinaviske flyselskap har nå fjernet påbudet om at passasjerene må ha munnbind på under flyturen. – Jeg kan love deg at gjestene er glade for det, sier direktør i et av selskapene. SAS sier det er helt uaktuelt å følge etter.

Det er de to danske flyselskapene Great Dane Airlines og innenriksselskapet Alsie Express som nå har fjernet munnbindpåbudet, skriver den danske reiseliv- og luftfartsavisen Check-in.dk.

Om bord på diss selskapene slipper reisende å bruke munnbind når de sitter i setene sine, kun ved av- og påstigning og hvis de reiser seg fra plassen sin og beveger seg inne i flykabinen.

Anbefaling

Hos Great Dane Airlines forklarer man endringen med at munnbindpåbudet har blitt fjernet fra dansk kollektiv trafikk.

– Vi vil ikke ha flere restriksjoner enn de vi er pålagt å ha, sier salgs- og markedsdirektør i Great Dane Airlines,  Karina Suhr Holm, til den danske nettavisen.

Det er en anbefaling fra den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA som pålegger selskapene å praktisere munnbind-påbud om bord.

Uaktuelt å følge etter

Dessuten har Folkehelseinstituttet en anbefaling om å bruke munnbind, siden regelen om å blokkere midtsete på fly ble fjernet i fjor.

Det er dette de norske selskapene forholder seg til.

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, sier til flysmart24 at det ikke er aktuelt per tiden å følge etter de danske selskapene:

– Det blir ingen endringer om bord per nå, og vil vi uansett avvente eventuelle endringer fra EASA, sier Eckhoff.

Ikke tillatt

Han presiserer at det i tillegg kun er tillatt å benytte medisinske munnbind til engangsbruk.

– Egenproduserte munnbind eller munnbind av tøy er ikke tillatt, sier han.

De andre norske selskapene følger samme praksis som SAS.

Folkehelseinstituttet har overfor flysmart24 tidligere sagt at det skal komme en ny veileder om smittevernregler for luftfarten i sommer.