Flere land er grønne nå – men kan endre farge

Hellas er blant de landene som "lever farlig" med hensyn til det norske smitte-kartet. Foto: Spies.dk

Nordmenn har fått friere spillerom med hensyn til utenlandsreiser etter at regjeringen fra mandag endret farge på en god del land i Europa. De var røde, men er nå blitt grønne og dermed er reisende derfra fritatt for karantene.

De viktigste av ferielandene for nordmenn, som nå har endret farge, er Hellas, Frankrike, Tyskland og deler av Sverige, Danmark og Finland.

Myndighetene har imidlertid advart mot at fargene kan bli endret på kort varsel, og at reisende derfra uten korona-sertifikat risikerer karantene igjen hvis smittesituasjonen endrer seg.

Favoritten

De landene som har blitt grønne, har ikke blitt det fordi smitten har gått ned. De fleste har blitt det fordi grensen for å endre fra grønt til rødt er hevet fra 25 smittede per 100 000 innbyggere til EU-standarden på 50 smittede.

De landene som nå er blitt grønne, men som har en smittesituasjon som lett kan endre seg, er bl.a. Hellas. På siste oversikten fra den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC lå landet på 55,7 smittede per 100 000 innbyggere.

Det er over snittet på 50 smittede som Folkehelseinstituttet har satt som en av sine grenser for å gjøre et rødt land til grønt.

Er litt utsatt

FHI har imidlertid en annen grense på 75 smittede, men da må antall positive tester siste to uker ikke overstige 1 prosent.

Her smyger Hellas seg under med sine 0,1 prosent smittede og blir dermed grønt.

Det skal imidlertid lite til før landet igjen farges rødt. Så sent som mandag registrerte landet over 800 nye smittede og seks nye dødsfall. Det er det høyeste daglige smittetallet på lang tid, opp fra 600 på søndag.

Landet grønt, øya rød

Her er det også et poeng å merke seg at selv om landet Hellas er grønt, gjelder ikke dette mange av de populære ferieøyene.

Etter som FHI nå også har vurdert mange av ferieøyene oppstår den komplisende situasjonen at mens Hellas er grønt, er ferieøya Rhodos rød, mens Kreta er grønn.

Også andre land ligger i en utsatt posisjon, og som med den smittsomme delta-mutasjonen også kan falle utenfor grensene til FHI.

I og med at reisingen tar seg opp, innebærer det far for økt smittespredning.

Frankrike står på siste ECDC-oversikten oppført med 43 smittede per 100 000 innbyggere, og 0.9 prosent positiv andel.

Dette er de grønne

En oppgang kan imidlertid komme raskt, særlig siden den nye delta-varianten er mer smittsom enn de tidligere variantene.

Belgia har 46 smittede, også dette landet med 0.9 prosent positiv andel.

Sloveina er heller ikke «på trygg grunn» med sine 39 smittede, det samme gjelder Estland med 33 smittede.

De grønne landene i dag er:

Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Hellas, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.