Norsk sjømat gir nordmenn «superflyet» til USA

SAS satser fremover på langdistanseflyet Airbus A350. Nå settes det inn også fra Oslo. Foto: Airbus

Skal du til USA på direkteruten fra Oslo Lufthavn kan du takke norsk laks og annen sjømat for at du da får fly et av de mest moderne langdistanseflyene i markedet. SAS skal bruke sin nye langdistansemaskin Airbus A350 fremover, en superstar blant fly på lange strekninger.

Den første avgangen på direkteruten fra Gardermoen til Newark-flyplassen utenfor New York gikk lørdag. Da benyttet SAS «den vanlige» langdistansemaskinen på ruten – en Airbus A330.

Snart blir det større fly, som til nå mest har vært brukt på langruter fra København.

Bedre komfort

Selskapet setter nemlig sette inn sitt supermoderne A350-900, et fly som for de reisende betyr bedre passasjerkomfort og et fly som gir minimalt med støy for de som oppholder seg om bord.

– Det er flere årsaker til at vi skal sette inn A350-fly her. Av logistiske hensyn passer det bra i vårt nettverk å benytte A350 nå. Etterspørselen for plass til frakt for eksport av sjømat til USA er stor, og A350 har best lastekapasitet. Det er ikke behov for en A350 med hensyn til passasjerkapasiteten ennå, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til flysmart24.

Direkte igjen

Da SAS-flyet tok av på direkteruten til New York lørdag var det første gang siden 13. mars 2020, da fløy SAS direkte fra Oslo til New York før pandemien stanset den og alt annet av langrutetrafikk.

Nå er altså ruten i gang igjen, om enn ikke daglig, slik som før korona-krisen.

Fra 3. juli flys det to ukentlige rundturer, med avgang fra Oslo onsdag og lørdag og retur torsdag og søndag. 

Stor i buken

– Direkteruten til New York knytter Norge til hele USA. Den er av stor betydning for dem som ikke har sett sin familie og sine venner på lang tid, nå som det kommer nye lettelser for reise mellom våre to kontinenter, sier konserndirektør Kjetil Håbjørg i SAS.

Det er ikke småtterier SAS putter i buken på sine langdistansefly: På lørdagens avgang var det rundt 40 tonn frakt om bord, i all hovedsak sjømat.

Flytypen har en maksimal lastekapasitet på 51 tonn, noe som ikke er langt unna vekten av et vogntog.