Turistmyndighetene i flere europeiske land må nå innrette seg etter stadig strengere smittetiltak som følge av den stadig økende utbredelsen av den svært smittsomme delta-varianten av covid-19.
Smitteøkningen omfatter flere av de mest populære feriemålene langs kysten av Middelhavet, men er i særklasse mest alvorlig i nordmenns feriefavoritt Spania. Nedgangen har stanset brått, i stedet har smittenivået blitt doblet på bare en uke.
Derfor har det den siste tiden tiden også blitt gjeninnført smitteverntiltak i et forsøk på å dempe den økende smittetrenden i landet. Politiet har blitt satt inn mot smittespredning på kjente turiststeder.
Gir blaffen
På den populære ferieøya Mallorca har politiet i helgen vært satt inn mot tusenvis av turister som har samlet seg på gater og strender for å feste utover nettene.
De gir blaffen i alle smitteverntiltak, og gatefestene og strandfestene har trukket til seg både narkohandel og prostitusjon på kjente partysteder som bl.a. Magaluf, skriver bl.a. avisen Ultima Hora søndag.
Det er allerede innført tiltak mot smitteøkningen på de baleariske øyer, med kutt i alkoholserveringen og ulike påbud for å hindre for tett kontakt. Selv om påbudet om å bruke munnbind ute er fjernet, velger mange å fortsatt bruke det utendørs.
Verre og verre i Spania
Også på Costa del Sol på fastlandet, samt på på de populære Kanariøyene, har smittekurven pekt til dels bratt oppover den senere tiden.
Fredag ble det registrert 2 800 nye smittetilfeller i Andalucía , det høyeste siden kriseperioden i februar. Dette var tredje dagen på rad med mer enn 2 000 smittetilfeller daglig.
På Gran Canaria, den mest populære øya for nordmenn, har man bla. innført kutt i restaurantenes åpningstider. På naboøya Tenerife er tiltakene også strammet inn, og i tillegg vurderes det om det nattlige portforbudet skal gjeninnføres.
Nordmann: – Positive tegn
Nordmannen Bård Ove Myhr har bodd på Gran Canaria i mange år:
– Nesten alle i risikosonen, det vil si eldre og de med underliggende sykdommer, er alt eller om kort tid vaksinert. Og jeg tror det endrer alt. Vi ser nå at Storbritannia har endret strategi og regner med 100 000 smittede per dag fremover. Det samme antar jeg om kort tid også vil skje i Spania, sier Myhr til flysmart24.
Dette tror han paradoksalt nok kan innevarsle et positivt tegn. Han viser til at man på Tenerife, tross høy smittespredning, ikke har gått til høyeste nivå med restriksjoner.
– Det tror jeg er et tegn på at Spania om kort tid vil åpne opp. Selv med delta-varianten i full spredning, ser vi nå at dødeligheten er lav og få blir alvorlig syke. Lav smitte vil vi ikke se på lenge. Atallet smittede vil ikke lenger være noen mål. Det eneste målet fremover vil være å ikke gå tom for kapasitet i helsevesenet. Det er nøkkelen som fremover vil styre restriksjonene – ikke antallet smittede, mener Myhr.
Rødt i Norge
Mens konkurrentene Hellas og Kroatia er grønne land på Folkehelseinstituttets smittekart for Europa, blir Spania bare mer mer rødt.
For litt over en uke siden lå smittenivået for Spania på lovende 107 smittede per 100 000 innbyggere, og var sakte på vei nedover.
Før helgen kom oppdaterte tall fra den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC.
Den viste at smittetallet hadde økt til 215 smittede. Og like ille, også andelen positive tester har nesten doblet seg – fra 4 prosent for en uke siden til 7 nå før helgen.
«Tegn på at Spania vil åpne opp»
Bård Ove Myhr. Foto: Privat
Dermed fikk alle de, som hadde håpet på at Spania skulle bli grønt igjen, en ny skuffelse. Landet er rødt, det samme er de kjente ferieøyene også.
Hellas neste røde land?
Flysmart24 har fulgt smitteutviklingen i de mest populære ferielandene tett, og for kort tid side også meldt at grønne Hellas kan komme til å endre farge til rødt i løpet av kort tid.
Også her er smitteøkningen ganske sterk, men fra et lavere nivå enn i Spania. Hellas hadde for litt over en uke siden et nivå på 55 smittede per 100 000 innbyggere. Denne helgen har dette økt til 71 smittede.
Det skal derfor lite til før landet passerer de 75 smittede som er øverste grense FHI har satt for at landet skal beholde sin grønne farge på smittekartet.
Derfor bør ingen være overrasket hvis Hellas, på smittevurderingen til FHI kommende fredag, havner i kategorien røde eller oransje land med karanteneplikt ved retur til Norge.