Nordmenn velger annen ferie enn svensker og dansker

Storbyene er blant nordmenns feriefavoritter, skal vi tro ny undersøkelse. Foto: Ving

Nordmenn, svensker og dansker vil gjerne tro at vi er nokså like i mye, også hvilken ferieform vi foretrekker. Slik er det ikke helt. På noen områder, bl.a. når det gjelder den typiske solferien i Syden, er prioriteringen ulik.

Så er det en ferieform ingen av oss liker noe særlig.

Det viser den årlig undersøkelsen som det internasjonale meningsmåling- og analysebyrået YouGov har foretatt i Norden. Undersøkelsen ble foretatt i mai.

Vil helst bare bade

Den er meget omfattende og baserer seg på over 11 700 spurte i Norge, Sverige, Danmark og Finland, blant dem 2 300 nordmenn.

De som ble spurt kunne velge flere ferieformer. De fikk valget mellom storbyferie, sol- og badeferie, kultur- og historie, aktiv ferie, cruise, besøke venner og familie, shoppingturer samt fjell- og fjordturer.

Blant funnene i denne undersøkelsen er at nordmenn er glad i å reise på storbyferie. 45 prosent av nordmennene svarte at dette er ferieformen de liker best, men bare 35 prosent av svenskene svarte det samme.

Mer aktiv ferie

Svenskene er absolutt i en særklasse når det gjelder å foretrekke sol, varme og generell avslapping på feriene.

I alt 46 prosent av svenskene vil helst dra på en tradisjonell badeferie, mens 40 prosent av nordmennene og bare 32 prosent av danskene svarte slik.

Når det derimot gjelder aktiv ferie, der man kombinerer hygge og aktiviteter, er nordmenn «best i klassen» i Norden sammen med danskene.

Dette liker «ingen»

Her svarer 42 prosent av nordmennene og danskene at dette er ferieform de liker, men bare 28 prosent av svenskene.

Også ferier der man besøker venner og familie er populært i alle land – 42 prosent i Sverige, 41 prosent i Norge, 35 prosent i Finland og 29 prosent i Danmark.

– Dere nordmenn bruker i høyere grad ferien til å besøke venner og familie – slik som svenskene, sier den danske markedssjefen, Tove Kjeldsen, i YouGov til flysmart24.

Frister ikke

Absolutt minst liker alle cruise-ferier. Dette alternativet scorer dårlig i alle land, og aller lavest i Danmark der bare 5 prosent av de spurte svarer at de kunne tenke seg en slik ferieform.

Men heller ikke i de andre landene er cruise spesielt attraktiv ferieform, i Norge svarer bare 12 prosent at de kunne tenke seg en slik ferie og 14 prosent av svenskene. Eneste «utbryter» her er Finland der 32 prosent svarer ja-takk til en sjøferie.

Fjord- og fjellturer er helle ikke overdrevet populært og frister bare en del av de spurte. Bare 16 prosent av nordmenn og dansker, 14 prosent av svensker og 18 prosent av finnene, liker det.