Hetebølge på Gran Canaria: Over 40 grader på stranden

I Playa del Inglés ble det tirsdag morgen målt over 40 grader klokken 06 om morgenen. Arkivfoto: Knut-Erik Mikalsen

Europeiske turister som vil unngå de stekende temperaturene som man ofte kan oppleve på fastlandet i Spania, velger ofte å reise til Kanariøyene. Dette fordi øyene ute i Atlanterhavet normalt ikke opplever de mest intense og lammende hetebølgene som kan herje i Sør-Spania.

Slik er det ikke denne uken. Her blinker det rødt nivå fra meteorologene:

– Nei, her fryser vi ikke nå om dagen, forsikrer nordmannen Bård Ove Myhr overfor flysmart24. Han bor i byen Arguineguín, på sørvestspissen av den populære ferieøya.

Koker over

Graderstokkene på øya koker nesten over i disse dager. Tirsdag morgen var det over 40 grader allerede ved 08-tiden om morgenen.

En av byene på øya, Tasarte, ligger på vestsiden av øya.

Der var det 41,6 grader gjennom natt til tirsdag. Det er over det dobbelte av hva som betraktes som tropenatt her hjemme i Norge.

Dagen før, mandag, var det på dagen enda verre. Da stanset målingen på 45,7 grader, ifølge Aemet. Det er spanjolenes parallell til vårt Meteorologiske Institutt.

Hete på stranden

For de som pleier å feriere på øya, er det liten trøst å hente i temperaturmålingene som nå gjøres på et sentralt feriested som Playa del Inglés – helt på sørspissen i ferieøya:

Der ble det ifølge Aemet målt 40,3 grader klokken 06.00 tirsdag morgen, mens man på stranden – i nærheten av det kjente fyret på Maspalomas – ble målte 39,8 grader en halv time tidligere.

De høye temperaturene kan vare i mange dager ennå.

Myhr forteller at det hos ham i Arguineguín «bare» er 32,5 grader tirsdag ettermiddag, noe kjøligere enn andre steder på øya:

Verre andre steder

– Sånn generelt er Arguineguin blitt spart fra de varmeste temperaturene på grunn av beliggenheten og havet. Maspalomas har en tendens til å få mer av varmetrøkket. Det gjelder også i fjelldalene hvor man ikke har bris som fornyer lufta så lett. Da blir den allerede varme lufta stående å koke, forteller Myhr.

«Temperaturene merkes godt»

Bård Ove Myhr, fastboende på Gran Canaria. Foto: Privat

Han forteller at høye temperaturer ikke er mer enn man må regne med denne tiden, selv om rekord-målingene de siste dagene er uvanlig:

Sandstorm

– De høye temperaturene merkes faktisk godt. Kanskje først og fremst fordi vi har hatt en relativt kjølig sommer. Jeg tror dette er den andre varmebølgen i sommer. Litt støv i lufta, men ingenting sammenlignet med en ordentlig calima, sandstormene fra Sahara. Det er nok andre steder de har merket denne bedre. Spesielt på fastlands-Spania. Vi har nok bare fått en liten smak av den, sier Myhr.

Han kjøler seg tirsdag ettermiddag ned med en kald røbetesuppe.

– Et sommermåltid min samboer har med fra Litauen, avslører han.