De mest populære ferielandene ennå langt fra grønne

Fly klare for å forlate Spania. Fremdeles er landet blant de mørkerøde, og vil kreve karantene ved hjemkomst til Norge for de som ikke har korona-sertifikat. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som håper at det skal bli lettelser i restriksjonene til de mest populære ferielandene for nordmenn i det sørlige Europa, ser ut til å måtte vente ennå en god stund. De viktige landene er fremdeles inne i en smittesituasjon som gjør at det vil ta lang tid før de kommer i nærheten av der karantenekravet kan oppheves ved retur til Norge.

De som har korona-sertifikat kan stort sett se bort fra alle hindringer når de vender hjem, siden karantene-trusselen ikke rammer dem.

Alle andre, derimot, må ta hensyn til at det å reise ut av landet innebærer at hjemkomsten kan bety at de må i hjemmekarantene, eller i verste fall også ta noen døgn på karantene-hotell.

Dette avgjør

Slik vil det også bli i ukene fremover, viser en gjennomgang som flysmart24 har gjort. Den er basert på de underliggende tallene som det norske Folkehelseinstituttet må forholde seg til og som er bestemmende for hvilke land som får hvilke innreisebestemmelser.

Ny oppdatering av regler vil komme denne uken og gjelde fra førstkommende mandag av. De avgjørende grensene FHI forholder seg til er to:

Enten at et land har færre enn 50 smittede per 100 000 innbyggere de to siste ukene og der færre enn 4 prosent av de testede er positive. Eller færre enn 75 smittede de siste 14 dagene, og der færre enn 1 prosent har testet positivt.

Blodrødt fremdeles

De tallene som foreligger nå, og som er basert på opplysninger fra det europeiske smitteverninstituttet ECDC, viser at ferielandene for nordmenn i Sør-Europa har en lang vei å gå.

Spania: Nedadgående smittetrend, men har ved siste oppstilling en smittegrad på 603 smittede. Mørkerødt. Enda verre, andelen positive tester er oppe i 13,1 prosent. Det er det høyeste av alle land som er med i oversikten. Situasjonen er også alvorlig på øyene i Balearene og Kanariøyene, men dog i bedring.

Stabilt, men rødt

Hellas: Har holdt seg stabilt rundt 350 smittede de siste ukene, men med den store forskjellen fra Spania at her er andelen positiv veldig lav – på bare 1,5 prosent. Det betyr at utgangspunktet for å gå fra rødt til grønt for Hellas, er noe enklere.

Frankrike: Er i dag også rødt, og med en smitteandel på 462 ved siste opptelling, går det feil vei for dette landet. Andelen positive tester er heller ikke helt bra, på 4,3 prosent.

Kan bli grønt

Italia: Her er den totale situasjonen slik at landet havner i gruppen av oransje land, det vil si at de som ikke har korona-sertifikat må i hjemmekarantene ved hjemkomst. Smitteandelen her er på 132 smittede, og en positiv andel på 2,7 prosent. Muligheten for å bli grønn er altså tilstede, men så lang har smittetallene økt uke for uke.

Kroatia: Dette er landet som ligger absolutt best an til å bli grønt igjen, ved siden av Italia. Kroatia hadde lenge lave smittetall, men det har endret seg. Status nå er 60,2 prosent smittede og bare 1 prosent positive tester. Landet ligger med andre ord godt an til å bli et karantenefritt reisemål hvis smitten avtar noe fremover.

De grønne landene

På nedadgående kurs er land som Kypros, selv om nivået her er skyhøyt – 930 smittede. Også Malta har en nedgang, og er nå på 207 smittede – dette tallet er imidlertid mer enn halvert på under to uker.

Portugal bedrer også sin posisjon gradvis, og var ved seneste opptelling nede på 324 smittede. Bedrer seg sakte gjør også Storbritannia, med 548 ved siste opptelling.

Den som planlegger reise i Europa og som uansett ikke vil ta hensyn til karantene-krav, må velge et av de grønne landene. Disse er i dag Latvia, Polen, Romania, Slovakia, Tsjekkia, Tyskland og Ungarn.