Munnbind-påbudet på fly forlenges til neste år

Det blir mange måneder til med maskepåbud på fly i USA. Det vil også gjelde Europa. Foto: Delta Air Lines

De som hadde håpet på at munnbind-påbudet under flyturene skulle oppheves snart, kan trolig bare glemme det. Nå forlenger USA sitt påbud til i januar neste år, og Europa vil neppe gjøre noe annet.

Det er president Joe Biden som har besluttet at det føderale påbudet skal forlenges, og datoen som er satt er til den 18. januar 2022.

Det er oppblomstringen av den smittsomme delta-varianten av covid-19 som tvinger administrasjonen til å gå til det skritt.

Er orientert

Påbudet skulle uansett vurderes på nytt i september, og det store lavprisselskapet Southwest Airlines håpet på at påbudet skulle bli opphevet.

Det skjer ikke.

En talsmann for det amerikanske luftfartstilsynet, TSA, har bekreftet beslutningen overfor nyhetsbyrået Reuters, og de store amerikanske flyselskapene har også blitt orientert om forlengelsen.

I Norge og Europa er det flysikkerhetsorganisasjonen EASA som legger føringene for de nasjonale beslutningene, og som alle flyselskaper som SAS, Norwegian, Flyr og Widerøe følger her i landet.

Mye bråk på fly

Her ble munnbindpåbudet innført i mai i fjor, og alle flyselskapene henviser til EASA når det blir spørsmål om hvor lenge påbudet skal gjelde i Norge.

– Det er ikke noe nytt fra vår side i denne saken nå, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff, til flysmart24.

Påbudet har ført til mye bråk på flyene, spesielt i USA. Der er det stor motstand mot å bruke slik beskyttelse, spesielt blant de republikanerne. Disse er også fremtredende blant den gruppen amerikanere som heller ikke vil vaksinere seg mot viruset.

Derfor har det oppstått det som har vært regelrette slåsskamper om bord på flyene, mellom motstandere og folk som vil at alle skal respektere påbudet.

Ble kastet av SAS-fly

Motstanden har også vært registrert i norsk luftfart.

Luftfartstilsynet har tidligere opplyst til flysmart24 at det har vært episoder også på fly i Norge, og mange saker har dreid seg om bråk som har oppstått rundt den tvungne bruken av munnbind.

De som ikke vil bruke munnbind før avgang, skal etter regelen bli nektet å være med.

Det er ingen tom trussel. Konkret ble en person kastet av et SAS-fly fra København til Oslo før avgang av den grunn. Etterpå fikk selskapet ros for sin resolutte behandling av den aktuelle passasjeren.