Presser på for å slippe munnbind-påbudet på fly

Hos SAS er det påbudt å bruke munnbind under hele flyvningen. Andre selskap har droppet dette kravet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flere flyselskap har etter hvert valgt å droppe krav til sine passasjerer om at de må ha munnbind på under hele flyvningen. Nå har også et av USAs største flyselskap gått ut og krevd at påbudet må kunne fravikes for de som er fullvaksinert.

I Europa er det flysikkerhetsorganisasjonen EASA som, sammen med nasjonale smittemyndigheter, som styrer flyselskapenes praksis. Den har rådet alle til å ha en streng praksis, noe som bl.a. SAS, Norwegian, Widerøe og Flyr følger.

– Våre kabinansatte forteller imidlertid at de savner kontakten med passasjerene, melder Norwegian som likevel fastholder kravet.

Slår sprekker

Noen mindre selskap, som de danske Great Dane Airlines og innenriksselskapet Alsie Express, har derimot besluttet at reisende skal kunne fjerne munnbindet så lenge de sitter i sine seter. De har støttet seg til nye nasjonal bestemmelse for kollektivtrafikken når de har endret praksis.

I Sverige har selskap som BRA, Air Leap og Gotlandsflyg også droppet munnbindkrav.

I USA har vi hatt en situasjon lenge med sterk strid om munnbind-påbudet, som igjen har ført til et ras av episoder med regelrette slåsskamper om bord mellom maske-motstandere og de som vil ha beskyttelse mot å bli smittet fra andre.

Til nå har munnbind-påbudet hatt kompakt oppbacking av både selskap og deres ansatte. Nå slår den enigheten sprekker.

Toppsjefen ut

Det amerikanske lavprisselskapet Southwest Airlines har nå rykket ut med krav om at munnbind-påbudet må oppheves.

Gary Kelly, toppsjefen i selskapet, mener at i alle fall de som nå er beskyttet i form av vaksine, må kunne droppe munnbind mens de sitter i setene sine.

Det gjeldende påbudet om munnbind på fly i USA skal ifølge avisen USA Today vurderes på nytt i september, og Kelly er den første av flysjefene som nå tar til orde for at regelen bør opphøre.

Andre toppsjefer, som American Airlines-sjef Doug Parker, har sagt at selskapet ikke vil ha noen oppfatning av dette men vil følge de påbud som myndighetene til enhver tid fastsetter.

Enighet i Norge

I Norge har påbudet om bruk av munnbind om bord på flyene blitt praktisert siden mai i fjor, og slik kommer det til å bli så lenge EASA bestemmer at dette skal være praksisen selskapene bør følge.

SAS’ pressesjef, John Eckhoff, har sagt at selskapet vil følge denne anbefalingen og har ingen planer om å endre på dette.

Hos Norwegian sier kommunikasjonsrådgiver Eline Skari til flysmart24 at også det vil følge rådet fra EASA, og påby munnbind om bord.

«Savner småpraten»

Munnbind-påbudet er obligatorisk ikke bare for passasjerer, men også for kabinpersonalet.

– Vi har hatt et krav om bruk av munnbind i omkring ett år nå, og er av den oppfatning at både passasjerene og våre ansatte har tilpasset seg denne bruken. Grunnet avstandskrav og bruk av munnbind, forteller dog våre kabinansatte at de savner den kontakten de under normale forhold kan ha med passasjerene. De gleder seg til å kunne smile og småprate litt mer med alle som kommer om bord, sier Skari.

En undersøkelse som IATA har gjennomført viser at publikum støtter påbudet. Over 80 prosent av de spurte i fem land støttet påbudet.