Nye innreiseregler – smitten øker kraftig i flere land

Fra i dag av gjelder nye innreise-regler til Norge. Blant annet er nye land og områder røde. Foto: Avinor

Fra mandag av innføres nye innreiseregler for de som ankommer Norge fra opphold i flere av EU-landene. Fra nå av må reisende som kommer fra Spania og Kreta gjennomføre hotellkarantene ved ankomst, med noen ytterst få unntak.

Utsiktene til at det skal kunne bli en lettelsen i denne situasjonen er heller ikke lys. Smitten øker nemlig kraftig i mange land, viser en gjennomgang som flysmart24 har foretatt ut fra informasjon fra den europeiske smittevern-organisasjonen ECDC.

I Spania, mange nordmenns favorittferieland ved Middelhavet, har økningen vært på 300 prosent på bare et par uker. I midten av juli hadde landet 215 smittede per 100 000 innbyggere. I dag er tallet på 624 smittede, og et av de verste landene i hele Europa.

Bare ett unntak

Som tidligere omtalt i flysmart24 har det ført til at Spania som land nå er farget mørkerødt på smittekartet til Folkehelseinstituttet (FHI).

Fordi FHI også lager egne smittekart for en del utvalgte ferieøyer, er smitten lav nok til at Kanariøyenene inntil videre går fri for hotellkarantene, mens en øy som Mallorca – og resten av Balearene – ikke slipper unna.

Unntaket for Kanariøyene henger imidlertid i en tynn tråd. Grensen for å bli mørkerød går på 500 smittede per 100 000 innbyggere i løpet av en 14 dagers periode. Søndag var tallet kommet opp i 439 smittede.

Alle som kommer fra Mallorca, og som ikke er fullvaksinert eller som tilfredsstiller andre krav for unntak, må inn i hotellkarantene ved hjemkomst.

De som har korona-sertifikat kan se bort fra bestemmelsene om hotellkarantene, og kan reise rett hjem etter utenlandsoppholdet som før. Dette gjelder fra uansett land.

Samme regel

For fullvaksinerte gjelder også reglen nå at de ikke lenger trenger å teste seg ved ankomst, opplyser kommunikasjonsrådgiver Caroline Maria Nilsen i Avinor til flysmart24.

For mange som har reist til de greske øyene, er det nye krav om hotellkarantene.

Det gjelder når man kommer fra Kreta, mens det ikke gjelder for Rhodos der karantenen kan gjennomføres hjemme.

Hellas sliter i tillegg med en betydelig vaksineskepsis, og det bekymrer helsemyndighetene i betydelig grad.

Ingen karanteneplikt

I tillegg til Spania får også reisende fra Nederland krav om hotellkarantene fra i dag av.

Fra før av gjelder dette innreisende fra Storbritannia og Kypros, som omfattes av samme regel.

Oversikten over grønne land, som altså ikke krever karantene for noen, er: Bulgaria, Grønland, Island, Italia, Kroatia, Latvia, Litauen, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Oransje: Belgia og Frankrike. Røde: Andorra, Færøyene, Hellas, Irland, Luxembourg, Malta, Monaco og Portugal.

Dette betyr fargekodene

Grønne land: Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene.

Røde land: Reisende må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene, men ikke på hotell.

Oransje land: Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land.

Mørkerøde land: Samme innreiseregler som røde land, men i tillegg må deler av innreisekarantenen gjennomføres på karantenehotell.