De som skal på reise i Europa nå om dagen og som ennå ikke har gyldig korona-sertifikat, har svært få valgmuligheter for å unngå karantenekrav ved hjemkomst.
Fra mandag av er det bare fem land i hele Europa som nå er farget grønn på smittekartet til Folkehelseinstituttet:
Det dreier seg kort fortalt om Ungarn, Polen, Romania, Slovakia og Tsjekkia.
I denne oversikten har flysmart24 gjennomgått situasjonen for alle landene i Europa, og sett på deres status i lys av bestemmelsene for smittenivåer som avgjør karantene-spørsmålet ved hjemkomst.
Grensene klare
Feriefavoritter som Spania og Hellas sliter fortsatt med høy smitte og derfor er røde og mørkerøde på FHIs smittekart. Også ferieøyene er røde eller mørkerøde.
Flysmart24s gjennomgang av de ferske tallene fra FHI, som er underlagsmateriell og danner grunnlag for regjeringens karantene-bestemmelser, er ikke lystig lesning for andre land.
Grensene for å unngå karantene uansett er at landet har under 50 smittede per 100 000 de siste to ukene og andel positive under 4 prosent. Alternativt 75 smittede, og andel positive under 1 prosent.
Italia, Spania og Hellas
Spania er på riktig vei, her har smitten falt fra 603 i forrige uke til 456 denne uken, men andelen positive er fremdeles rekordhøy i Europa – den er på 11,5. Riktignok ned også det fra forrige uke, men fortsatt veldig høyt.
Italia har rykket ut av den grønne sone, og er nå i oransje gruppe. Det betyr hjemmekarantene for de uten korona-sertifikat. Her er smitten ennå på vei opp, fra 132 forrige uke til 143 smittede per 100 000 innbyggere, og andel positive 2,9 prosent av de testede.
Hellas har også på en stigende tendens fremdeles, og lander fredag på 394 smittede, mens andelen positive ser bra ut – 1,8 prosent. Forrige uke var smittetallet på 357 smittede.
Kroatia, Portugal, Kypros og Malta
Kroatia har vært grønt, men blitt oransje. Nå er det ting son tyder på at landet igjen beveger seg i feil retning, og med en smitteøkning fra 60 til80 smittede, og med en andel positive tester på bare 1 prosent. Dermed skulle landet, hvis smitten avtar noe den neste uken, kunne bevege seg mot grønn status igjen.
Portugal har en langsom reduksjon, fra 324 smittede til 314 denne uken, og en positiv andel på 4,1 prosent.
Også Kypros har en nedadgående kurve, men fra et høyt nivå. Landet falt fra 930 smittede til 748 smittede denne fredagen, men har en andel positive på 1 prosent. Det siste er veldig lovende, og for små land går kurven gjerne bratt opp men også bratt ned.
Det samme med Malta som også har et synkende nivå, fra 207 til 182 smittede, og her er andelen positive på 2,6. På rett vei, også for denne lille Middelhavs-øya.
Tyskland, Storbritannia og Frankrike
Tyskland beveger seg fra grønn til oransje, det betyr karantenekrav igjen for dette landet. Landet har 61 smittede, men akkurat for høy andel positive med 4,4 prosent, og skifter derfor farge.
Storbritannia er fremdeles mørkerød, og krever hotellkarantene. Her er det 585 smittede, og en positiv andel på 3,8. En nokså håpløs situasjon for det populære landet blant nordmenn.
Frankrike har 481 smittede, og en andel på 4 prosent positive tester. Her går utviklingen feil vei. I forrige uke var smittetallet 462 smittede.
Bl.a. Irland, Sveits, Belgia og Estland
Også Irland ligger dårlig an, med sine 456 smittede, opp fra 392 forrige uke. Her er andelen positive tester også høy, på 8,8 prosent.
Sveits øker fra 147 smittede forrige uke til 246 denne fredagen, og en positiv andel på 9,0 prosent. Ingen gunstig utvikling, akkurat.
Belgia har 220 smittede og en andel positive på 3,6 prosent. Estland har 481 smittede og en andel positive på 4,0 prosent. Latvia har 64 smittede og en andel positive på 1,1 prosent. Litauen har 254 smittede og en andel positive på 3,6 prosent.
Slovenia har 110 smittede og en andel positive på bare 0,7 prosent. Bulgaria har 116 smittede og en andel positive på 3,3 prosent.
Nordisk gruppe
For de nordiske landene er situasjonen at Sverige nå har smittenivå på 100 smittede, Danmark har 227 smittede, Island har 399 smittede og Finland har 184 smittede.
For Sveriges del har smittenivået økt fra 78 smittede forrige uke, Danmark har økt fra 213 smittede, Island har redusert sitt nivå fra 438 forrige uke mens Finland har økt fra 167 for en uke siden.