Smitten synker i nordmenns vinterferie-favoritt

Sol, varme og sjø - tre nøkkelopplevelser for de som velger vinterferie på Gran Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Etter at de populære ferieøyene for vinterferierende nordmenn har slitt med et vedvarende høyt smittetrykk over lengre tid, ser nå kurven ut til å falle igjen. Hotellene på Kanariøyene ser at bestillingene tar seg opp fra oktober. Også nordmenn er med i denne nye trenden.

– Salget av feriereiser til Kanariøyene øker dag for dag, sier Norge-sjefen for Ving, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

For nordmenn handler det spesielt om evigpopulære Gran Canaria, som har hatt en fast posisjon som det klart mest populære reisemål om vinteren i flere tiår nå.

Hotelleierne ser at bestillingene fra utlendingene øker. Og best av alt for hotellene er at strømmen av avbestillinger ikke kommer i år, slik de opplevde på ettersommeren i fjor. Det merkes også hos norske reiseformidlere.

Øker for hver dag

Før helgen fikk øyene fått et gladmelding fra et av de to store markedene, Tyskland, om at landet letter på reisebegrensningene igjen.

Det er fordi smittetrykket på øyene har stabilisert seg og har god fart nedover igjen.

Mens Spania som land har et smittenivå som gjør at det ligger blant de verste i Europa, er situasjonen på Kanariøyene vesentlig bedre. Det er en situasjon som har vært den samme så å si gjennom hele pandemien.

Her har smittetrykket falt uke etter uke, og er i dag rødt på FHIs smittekart.

Faller og faller

På øygruppen som helhet har smitten falt fra 497 smittede per 100 000 innbyggere til siste oppdatering fra Folkehelseinstituttet på 328 smittede. Dermed har øyene en av de laveste smittenivåene av alle regionene i Spania. Siste notering innebærer en nedgang på over 30 prosent. Lokalt oppdaterte tall forteller om at nivået over helgen er nede på 272 smittede.

Andelen positive tester er på 8,4 prosent, mot 9,3 for to uker siden. Riktig vei også der.

Når Kanariøyene når 75 smittede og under 4 prosent positive tester, er øyene grønne på Folkehelseinstituttets smittekart og dermed fritatt for all form for karantene for de som vender tilbake til Norge derfra.

For de som har korona-sertifikat, slipper å tenke på karantene og kan la det lokale smittetrykket bestemme om de ønsker å dra til Gran Canaria nå i høst.

Helst til Gran Canaria

De kan velge mellom både rute- og charterfly. De som velger sistnevnte og kjøper pakke med hotellopphold, har det blitt stadig flere de siste ukene.

Selv om korona-krisen har dempet folks reiselyst, er det noe som ikke har endret seg. Nordmenns favorittøy er stadig den samme:

– Hos oss i Ving er det Gran Canaria som de fleste ferierer på. Men vi har også Tenerife og La Gomera. Mange av våre gjester velger å bo på Sunwing i Arguineguin eller på Ocean Beach Club i Playa del Cura. Vi har også i tillegg en mengde andre reisemål og hoteller, faktisk hele 145 hoteller på 11 reisemål, sier Zachrisson.

Sammensatt turistgruppe

Gran Canaria har den fordelen i forhold til andre øyer at den har en sammensatt gruppe av turister, og er ikke så avhengig av ett marked – slik feks Tenerife som er svært avhengig av britene.

På Gran Canaria er det er firedeling med 25 prosent briter, 25 prosent av skandinaver med nordmenn, svensker og dansker, 25 prosent tyskere og den siste firedelen er franskmenn og italienere.

For å sikre turistene i tilfelle covid-19 smitte har Kanariøyene valgt å forlenge sin forsikring av turister til å gjelde også kommende vintersesong.