Dette har blitt en ikke uvanlig ankomst for mange som returnerer til Oslo Lufthavn etter en reise til utlandet. De drar rett til apoteket for å sikre seg en hurtigtest for covid-19.
Selv de fullvaksinerte vil sjekke om de kan ha ankommet Norge med smitte, og utgjør en betydelig kundegruppe.
Salget av hurtigtester har skutt i været på Apotek 1-utsalget på Gardermoen den senere tid. Dette fordi hurtigtester er blitt mer tilgjengelig og mer kjent:
– Vi merker stor etterspørsel etter disse selvtestene. Hver dag får Apotek 1 Oslo Lufthavn mange henvendelser om selvtest fra folk som skal ut og reise eller har ankommet, sier pressesjef hos Apotek 1, Silje Ensrud, til flysmart24.
Ringer på forhånd
Noen har høyere stressnivå enn andre når det gjelder å sjekke om det er tilgang til selvtestere på landets hovedflyplass’ eneste apotek:
– Ja, det er også en del som ringer oss for å spørre på forhånd siden det har vært en del medieomtale om stor pågang på disse selvtestene, forteller Ensrud.
Bare på dette utsalget har man rundt et trettitalls henvendelser daglig om selvtest-utstyret. De som handler disse kjøper ytterst sjelden bare én av gangen.
Disse kjøper
– De som kjøper selvtester er reisende som ikke må på karantenehotell eller er fullvaksinerte. Vi får også ganske mange henvendelser fra kunder som ønsker å kjøpe med testere til å ha hjemme, da de har barn som går på skole hvor det er mye smitte, sier Elsrud.
Det at Oslo Lufthavn også er en stor arbeidsplass med mange ansatte som daglig er i kontakt med personer uten kjent smitte- eller vaksinesituasjon, bidrar også på omsetningen:
Smittekilder
– Det er også en del ansatte som jobber på OSL som ønsker å teste seg innimellom for å være på den sikre siden, fordi ansatte her er i kontakt med mye folk fra hele verden, og har potensielt mange smittekilder, sier Elsrud.
På Apotek1s nettsider er selskapet klar på at selvtesten kun kun en indikasjon på om man har covid-19 eller ikke:
– Et positivt testresultat betyr at det er stor sannsynlighet for at du har covid-19. Da må du kontakt fastlege, lokal legevakt eller feberpoliklinikk for videre oppfølging og smittesporing. Følg lokale regler for karantene og isolasjon. Du vil svært sannsynlig bli bedt om å få resultatet bekreftet med en PCR-test, skriver apoteket.
Falskt negativ
Hvis man derimot får et negativ testresultat kan det bety at man ikke har infeksjon med covid-19, men det er aldri 100 prosent sikkert.
– Det er derfor viktig at du fortsetter å følge alle smitteverntiltak. Dersom du har symptomer som vedvarer, eller du av andre grunner mistenker at du har en infeksjon, må du kontakte fastlegen din. Du kan ha en annen infeksjon, eller testresultatet kan ha vært såkalt falskt negativ, skriver apotek1.