Smitteeksplosjon i flere land – feriereiser er stanset

Hellas er blant landene med høyt smittenivå, og på fergene fra Pireus blir folks smittevern ivaretatt. Foto: Shutterstock

Mens Norge og enkelte andre land har gått tilbake til noe som sterkt ligner en normaltilstand etter korona-krisen, har smitten eksplodert i flere av de populære ferielandene i Europa.

Det gir karantenekrav for de som ikke har korona-sertifikat. For noen er det enda verre: Britene har de siste dagene kanseller en rekke feriereiser på grunn av det svært høye smittetallet på øygruppen.

Den siste oversikten fra Folkehelseinstituttet (FHI), som flysmart24 har gjennomgått, viser at krav om karantene inntil videre gjelder land som Hellas, Storbritannia, Kroatia, Ungarn og Østerrike.

Verre og verre

Alle disse er enten røde eller mørkerøde, og dermed slår krav om karantene ved hjemkomst inn for dem. Karantenen er avhengig av den enkeltes vaksine-status.

Blant de landene som nå står på karantene-listen, er Hellas det absolutt mest aktuelle ferielandet for nordmenn.

Årets sesong er i ferd med å gå mot slutten, så trafikken til landet og de greske øyene er ikke stor nå.

Derimot ser korona-situasjonen ikke ut til å være spesielt oppløftende.

Smitten øker

Hellas er et av de landene der smitten nå øker. Ikke mye riktignok – fra 284 til 303 per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Så sent som torsdag hadde landet, som har rundt dobbelt så mange innbyggere som Norge, i alt 3 407 nye smittetilfeller, og 34 dødsfall det siste døgnet.

Det sier sitt om nivået landet nå opplever.

Hellas ligger derfor på et relativt høyt nivå, og har lang vei ned til oransje eller grønn status. Det er de nivåene som fjerner karantene-kravene.

Enda verre

Et annet land som ligger enda dårligere an smittemessig, er Storbritannia. Her er smittenået fredag ettermiddag oppe på hele 839 smittede per 100 000 innbyggere ved forrige oppdatering, og det opp fra 398 for bare to uker siden.

Det er mer enn en dobling. Smitten eksploderer med andre ord i et land som har nær 80 prosent fullvaksinerte, og er per nå det femte mest smittebelastede landet i hele Europa.

Smittetallene er enorme, og har den siste uken vært oppe i 50 000 nye tilfeller på én dag. Marokko er det første landet som nå nekter bl.a. briter, tyskere og nederlendere å komme på grunn av smittefaren.

Derfor har både TUI, EasyJet og British Airways måttet avlyse reiser dit de siste dagene. Charterflyene flyr nå tomme til bl.a. Marrakech for å hente hjem gjestene.

Dette er verstingene…

Det er bare land som Latvia, som har svimlende 1 256 smittede, Litauen med 1 163 smittede, Estland med 1086 og Romania med 999 smittede, som ligger verre an enn britene.

Smittesituasjonen går også feil vei for en del andre aktuelle europeiske land, som også er reisemål for mange nordmenn.

For de fleste går smittetallene feil vei, og slik er situasjonen for en del aktuelle land målt per 100 000 innbyggere. Det gjør at Kypros, Nederland, Polen nå har innreisekarantene ved retur til Norge.

Kroatia øker fra 441 smittede til 475, Belgia har nå 325 smittede mot 243 for en uke siden, Irland har 432 mot 372 for en uke siden, Kypros 209 mot 179 sist uke, Nederland har nå 228 mot 159 for en uke siden, Tyskland har en viss økning med 147 fra 137 smittede sist uke og Frankrike står fast på 92 smittede – samme som sist.

… og de beste

I den andre enden, med gode smittetall ligger bl.a. den norske feriefavoritten Spania med 49 smittede og er nå grønt på smittekartet. Trolig vil landet bli erklært helt karantenefritt for alle – vaksinerte og uvaksinerte – fra mandag av.

Polen har 77 smittede, Malta med 47 smittede og Italia, som synker stadig, med 60 smittede.

Så, hva med Norge og de andre nordiske land? Vi har 108 smittede, Sverige har 79 smittede, Danmark øker til 154 smittede, Island øker til 180 smittede mens Finland opererer med 140 smittede – også det en økning.