Nye ruteplaner til USA, Hellas, Tyrkia og flere storbyer

Iberia øker antall avganger fra Oslo til Madrid, og easyJet er på vei tilbake med sin rute til Berlin. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flyselskapene legger nå opp til et betydelig økt rutetilbud foran sommeren neste år. Oslo Lufthavn ligger an til å få en rekke nye ruter til USA, Spania, Hellas, Tyrkia og til populære storbyer i Europa.

Dette viser søknadene om trafikkrettigheter som selskapene har meldt inn til Airport Coordination Norway. Det er et uavhengig organ som koordinerer avgangs- og landingstider på norske flyplasser.

Flyselskapene ser nå på sine ruteplaner foran neste års sommersesong på Oslo Lufthavn. SAS, Norwegian og Flyr ligger allerede inne med et omfattende program.

I går kunne flysmart24 melde at Ryanair har planer om åtte nye ruter. Søknadsbunken inneholder imidlertid flere ruteplaner:

To daglige avganger

Det nye norske langdistanseselskapet Norse Atlantic Airways, der bl.a. Bjørn Kjos er en av investorene, skal starte sine USA-ruter i løpet av første eller andre kvartal av 2022.

Selskapet har meldt inn behov for 14 ukentlige avganger for sommersesongen, uten å ha spesifisert hvilke ruter dette dreier seg om.

– Vi har ikke noe nytt å melde om nøyaktig oppstartstidspunkt, destinasjoner og ruteprogram nå, får flysmart24 opplyst i Norse Atlantic.

Tidligere har det blitt sagt at dette gjelder ruter til Fort Lauderdale i Florida, Steward-flyplassen nord for New York og Ontario utenfor Los Angeles i California.

Mer til Middelhavet

Det er flere år siden greske Aegean Airlines hadde egen rute til Oslo. Nå har selskapet meldt inn at det har planer om å fly mellom Oslo og Athen fra sommersesongen av, og det to ganger i uken.

Også britiske EasyJet har planer om et comeback på Gardermoen, og det med sin rute mellom Oslo og Berlin. Den har vært stanset under pandemien. Selskapet har bedt om fire avganger i uken på denne ruten.

En annen aktør i ferie- og fritidsmarkedet er tyrkiske Pegasus som allerede har rute til Istanbul-flyplassen Sabiha Gokcen. Nå satser det på en ny rute – til Antalya, som er innfallsporten for de som skal feriere på den tyrkiske riviera.

Mer til Island

Også Sun Express skal fly til Tyrkia, og har en rute en gang i uken til Izmir på planene sine.

Play heter et helt nytt islandsk flyselskap som kom på vingene i sommer. Det har allerede meldt inn nye ruter fra Stavanger og Trondheim til Reykjavik.

Nå har selskapet også kastet inn en plan om å starte en daglig rute fra Oslo Lufthavn også. Det vil i så fall skjerpe konkurransesituasjonen ytterligere.

Fra før av fins både Icelandair, SAS og Norwegian på denne ruten.

Daglig til Madrid

Iberia har allerede kommet i gang igjen med sin direkterute mellom Oslo og Madrid. Fra sommersesongen av er selskapets planer å øke frekvens til daglige avganger på denne ruten.

Madrid-flyvningene brukes av mange nordmenn som skal videre inn i Spania, til feriestedene på fastlandet og på ferieøyer som bl.a. Mallorca og Kanariøyene.

Det Air France/KLM-eide lavprisselskapet Transavia har meldt inn planer om en rute mellom Oslo tre ganger i uken til Paris-flyplassen Orly.

Mer konkurranse

Det kan bli mer konkurranse på ruten mellom Oslo og hovedstaden i Ukraina, Kiev.

Landets nasjonale flyselskap, Ukraine International, har meldt inn ønske om å fly mellom Gardermoen og Kiev tre ganger i uken.

Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air har meldt inn planer om å operere seks ruter fra Oslo til sommeren. Det gjelder Gdansk, Budapest, Krakow, Wien, Larnaca og St. Petersburg.

PS: Flyselskapene må innen slutten av januar gi beskjed til Airport Coordination Norway om de ønsker å benytte seg av de tildelte avgangs- og landingstidene.