Europas travleste flyplasser – Oslo er på topp-listen

Austrian Airlines og SAS klar for avgang fra Oslo Lufthavn søndag. Gardermoen er er en Europas 10 største flyplasser nå. foto: Knut-Erik Mikalsen

Europas flyplasser har vært hardt rammet det siste året som følge av korona-pandemien. Fortsatt er mange av de som var størst før mars 2020, fortsatt langt nede på listen over de som er travlest i dag. Oslo Lufthavn, derimot, er på 10 på topp-listen i Europa.

På den rullerende oversikten fra Eurocontrol, som måler flytrafikken i Europa kontinuerlig, er Norges hovedflyplass nå nummer 10 av de lufthavnene med mest trafikk.

Oslo Lufthavn er den eneste av de tre skandinaviske hovedstads-flyplassene som er på denne listen. Hverken København eller Stockholm har stor nok trafikk til å komme med.

Store endringer

I toppen av listen har korona-krisen ført til at det har skjedd store endringer. Flyplassen som år etter år har vært i en klasse for seg selv når det gjelder størrelse, London Heathrow, strever fortsatt med å komme tilbake i «gammel form.»

Størst i Europa er i dag Schiphol-flyplassen utenfor Amsterdam. Den hadde ifølge Eurocontrols tall 990 flybevegelser – avganger og landinger – per dag da flyplass-trafikken ble målt i forrige uke.

Det var litt mer enn på flyplassen i Frankfurt. Den er et av Europas absolutte knutepunkter for flytrafikk. Den hadde 968 flybevegelser. Paris Charles de Gaulle-flyplassen var på tredjeplass med 931 flybevegelser.

BA-krisen merkes

London-flyplassen kommer først på femteplass. Det etter å ha blitt passert av den nye flyplassen i Istanbul. Tyrkia-flyplassen hadde 902 flybevegelser, mens Heathrow hadde 805.

Krisen for den største flyplassen i Storbritannia henger også sammen med den dype krisen britenes i særklasse dominerende flyselskap, British Airways, har gjennomgått etter korona-krisen.

Selskapet har vært et av de hardest rammede av de store flyselskapene i Europa. Først i de senere månedene har det vært i stand til å begynne på gjenoppbyggingen.

Større enn Gardermoen

På plassene bak London Heathrow kommer flyplassene Madrid Barajas, München Airport, Barcelona Airport og Istanbul Sabiha Gocken. Oslo Lufthavn dukker opp på plass nummer 10. Normalt skal den ligge et godt stykke lenger ned på listen.

Gardermoen hadde en trafikk på 530 flybevegelser da den ble målt.

At flyplassen klarer å sikre seg en plass på denne eksklusive listen over europeiske flyplasser har helt klart sammenheng med at Norge – i motsetning til mange andre land – har en stor innenrikstrafikk.

Den har holdt seg godt oppe gjennom hele pandemien, og er nå 18 prosent lavere enn i 2019, siste normalår før korona-krisen. Denne trafikken trekker tallet på flybevegelser opp.

Størst i Norden

At Oslo Lufthavn befinner seg på listen Eurocontrol har offentliggjort, betyr at Gardermoen beholder plassen som den største flyplassen i Norden.

I et normalår er Kastrup utenfor København litt større enn Oslo, men ikke nå. Eurocontrol oppgir tall over antall flybevegelser bare for de 10 største.

Denne plassen bekreftes imidlertid når det gjelder antall passasjerer.

I oktober hadde imidlertid Gardermoen 1 583 000 reisende, mens København hadde 1 571 000 reisende og Stockholm så vidt over millionen med 1 055 000 passasjerer.