Dropper ikke Syden-turen til tross for smitteøkning

Syden-turen går om planlagt for nordmenn, tross smitteøkning på flere feriemål de senere ukene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn holder fast ved Syden-planene sine denne vinteren, til tross for at smittenivået på de populære ferieøyene nå nærmer seg det punktet at lokale myndigheter vurderer å sette inn nye smitteverntiltak.

– Vi har ikke hatt en eneste avbestilling, sier sjefen for Finn Reise, kommersiell direktør Terje Berge, til flysmart24.

Kanariøyene er reisemål nummer én for nordmenn som drar på ferieopphold i varmere strøk på denne tiden av året. Her er Gran Canaria storfavoritten, som åtte av ti nordmenn normalt foretrekker å reise til.

Ser over tiltakene

Som flysmart24 har meldt tidligere har smittetrykket vært svært lavt på de populære ferieøyene lenge, men at man også her har merket en økning de senere ukene i likhet med det øvrige Europa.

Kanariøyene har likevel vært storselgeren denne vinteren.

Normalt ville en smitteøkning på feriemål føre til at enkelte ville benytte seg av muligheten for å utsette eller avbestille ferieturen til slike områder.

Det skjer ikke her.

Angrer seg ikke

Finn Reise er den største uavhengige salgskanalen for reiser her i landet, og formidler reiser for alle de tre største charterferie-operatørene Ving, TUI og Apollo.

– Jeg har akkurat sjekket situasjonen for alle de tre store charterselskapene. Jeg har ikke sett en eneste avbestilling. De som har bestilt ferietur i ukene fremover, reiser som planlagt, sier Berge.

Derimot kan Finn Reise se en viss tilbakegang i nye bestillinger, noe som Berge tror beror nettopp på at smittesituasjonen nå blir forverret over det meste av Europa. Det gjør at folk avventer med å bestille.

Hos Ving, landets største charterferie-operatør, merker man samme tendens som hos Finn Reise. De som har bestilt, reiser som planlagt.

Smekkfulle fly

Flyene til Gran Canaria og Tenerife forlater Norge smekkfulle av solturister:

– Salgstempoet var høyere for noen uker tilbake. Samtidig er det naturlig at salget går ned når vi nærmer oss jul, sier Vings Norge-sjef, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Unntaket, forteller hun, ble forrige uke. Da ble reisene for neste vintersesong sluppet.

– Med lavere volum enn normalt i oktober og november i år, grunnet pandemien, ble begge høstmånedene raskt utsolgt og flyene våre til Kanariøyene har gått med over 99 prosent belegg. Nå tror vi reiselysten er like stor som tidligere, men at man nå ser bestillingstidspunktet litt mer an, sier Zachrisson.

Slik er smittesituasjonen

Selv om Kanariøyene har opplevd en økende smitte de senere ukene, er nivået på øyene langt under det nordmenn opplever i hjemlandet.

Øygruppen har ifølge de sist oppdaterte tallene fra Folkehelseinstituttet et smittenivå på 113 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Spania som land har 72 smittede, men gjorde et byks siste uke.

Til sammenligning har Norge 399 smittede, et nivå fem ganger høyere enn Spania.

Likevel er lokalregjeringen på Kanariøyene bekymret, spesielt på grunn av den store andelen importsmitte. Derfor har man tatt frem igjen planene om å ta i bruk korona-sertifikatet som vil hindre uvaksinerte adgang på utsatte steder.