Kraftig smitteøkning – nå forberedes korona-sertifikatet

Smitteøkning på Kanariøyene. Her fra Melonaras på Gran Canaria. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Smittenivået øker kraftig på nordmenns populære ferieøyer. Den siste uken har smitteomfanget skutt i været og gjør at lokale myndigheter noen steder henter frem igjen en mulig innføring av korona-sertifikat for å holde uvaksinerte ute fra restauranter og barer.

Både på Kanariøyene og øygruppen Balearene, med bl.a. Mallorca og Ibiza, er smittekurvene den siste tiden bratt stigende, viser tall som flysmart24 har gjennomgått.

Begge steder vurderer nå lokale helsemyndigheter nå å innføre korona-sertifikat, men er bl.a. avhengig av en avklaring om lovligheten av å innføre dette fra de nasjonale myndigheter. Likevel gjeninnføres kravet om å vise sertifikat når man flyr fra fastlandet til Kanariøyene fra 1. desember.

Verre og verre

Også på de greske øyene blir smitteomfanget nå bare verre og verre, og der har man allerede innført ordningen med korona-pass på barer og restauranter, som flysmart24 kunne fortelle i forrige uke.

Både Kanariøyene, Balearene og de greske øyene er fra fredag av røde eller mørkerøde på smittekartet til Folkehelseinstituttet, selv om Spania som land ligger svært langt under det øvrige europeiske smittenivået.

Spania har på FHIs oversikt 77 smittede per 100 000 innbyggere. Til sammenligning har Norge 399 smittede, fem ganger mer.

Situasjonen for dem alle er at de nå er svært langt unna det å kunne få status som karantenefrie øyer for de som returnerer derfra til Norge. Den eneste karantenefrie ankomsten gjelder reisende med gyldig korona-sertifikat.

Dobling på en uke

Grensen for karantenefrihet er at smittenivået enten er under 50 smittede per 100 000 innbyggere og der andelen positive tester er under 4 prosent.

Alternativt at det er under 75 smittede og under 1 prosent positive. Begge regnes for de siste to ukene.

For Kanariøyene er forverringen veldig klar. Bare i løpet av en uke har smitteomfanget nær doblet seg, og antall smittede er nå det høyeste øygruppen har målt siden august.

På den smitteoversikten som Folkehelseinstituttet har utarbeidet har øygruppen i Atlanterhavet nå 113 smittede per 100 000 innbyggere. Det er opp fra 59 fra forrige uke. Andelen positive er på 5,8 prosent. Det er høyt over det som er FHIs grense.

Gran Canaria, den mest populære av øyene blant nordmenn, var nivået på 115 smittede fredag.

Mallorca øker – fortsatt bratt

Også på Balearene er smitteøkningen kraftig.

Her har man økt fra 93 smittede forrige fredag, til 166 denne uken. At andelen positive tester er enda høyere enn på Kanariøyene, den er nå oppe i 6,6 prosent, gjør situasjonen enda verre.

På Mallorca, den mest populære av øyene, var smittenivået på torsdag kommet opp i 130 smittede.

Lokale myndigheter sier at det er all grunn til å tro at antall smittede bare vil fortsette å øke, og sier at tallene for den siste uken viser at stigningen fortsatt er bratt.

Gresk tragedie

Hellas-smitten er fortsatt stigende, og det fra at allerede høyt nivå. Nå er smittetallet 833, opp fra 649 på bare en uke.

For de greske øyene er situasjonen enda verre enn for de spanske øyene.

Kreta, nordmenns favorittøy nummer én i Hellas, har ifølge FHIs tall nå et smittenivå på 446 smittede, det er opp 334 smittede i forrige uke.

Enda verre er det på De joniske øyer og De nordlige egeiske øyer. På førstnevnte – der man bl.a. finner Korfu og Kefalonia – er smitten på svimlende 837 smittede per 100 000 innbyggere.

På De nordlige egeiske øyer – med bl.a. Chios, Lesbos og Samos – er det litt bedre, i alt 556 smittede. Også her er nivået økende.

På De sørlige egeiske øyer – med bl.a. Rhodos, Kos og Mykonos – er det nå 346 smittede. Og samme her, nivået er økende.