UD advarer ikke nordmenn mot reiser til utenlandet

Utenriksdepartementet advarer ikke, men ber folk tenke seg om utenlandsreisen er nødvendig. Økende smitte skaper bekymring. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Tirsdag rykket forsikringsselskapet Tryg ut med advarsel til nordmenn mot å bestille reiser til utlandet, på grunn av den økende korona-smitten.

Dette er en advarsel det norske Utenriksdepartementet ikke stiller seg bak. Det er UD som fastsetter de reiseråd som forsikringsselskapene forholder seg til.

På direkte spørsmål fra flysmart24 om UD stiller seg bak advarselen fra Tryg, velger departementet ikke å være konkret men ber alle tenke igjennom nødvendigheten av å reise.

Kan opprette reiseråd

UD melder at departementet har tett kontakt med helsemyndighetene, og understreker at pandemien ikke er over og at det er økende smitte i mange land.

– Dersom situasjonen tilsier det kan det igjen bli aktuelt å opprette reiseråd for enkelte land og områder på grunnlag av en helhetlig vurdering av blant annet høye smittetall, forekomst av virusmutasjoner i landet som gir grunn til bekymring, utfordringer eller kollaps i helsetjenesten, svært inngripende restriksjoner eller smittevernstiltak, skriver kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i UD en epost til flysmart24.

Generell advarsel

Det var tirsdag at Tryg gikk ut med en generell advarsel til alle med reiseplaner om å unngå å reise til utlandet.

– Grunnen til at vi advarer er at du risikerer å bestille reise til et sted i Europa hvor det innføres lokale tiltak som gjør at du ikke får reist eller som legger sterke begrensninger på reisen, sa kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg til TV 2.

Han advarte også mot at kapasiteten på sykehusene er ulik. Dessuten at reisende risikerer å bli satt i karantene, eller at tilbudene på reisemålet er begrenset, og Irgens gjorde det klart at utgifter den reisende får som følge av lokale tiltak ikke dekkes av reiseforsikringen.

Usikre reisemål

I Utenriksdepartementet er også klar på at situasjonen på mange reisemål er usikker:

– Utenriksdepartementet har tett kontakt med helsemyndighetene. Pandemien er ikke over, og det er økende smitte i mange land. Flere steder har strenge innreiserestriksjoner og smitteverntiltak. Endringer i både smitteutbredelse og lokale restriksjoner kan endre seg raskt, skriver Svendsen.

UDs talsperson skriver også at det er den enkelte som selv har ansvaret på en reise til utlandet:

– Den enkelte er ansvarlig for egen sikkerhet på reisen og må sjekke innreisevilkår og status for pandemien ved reisemålet. Sjekk også at du har gyldig reiseforsikring og hva den dekker. Alle må tenke nøye igjennom nødvendigheten av å reise, skriver Svendsen.

Lokale råd

Hun ber alle reisende bør du følge med på UDS reiseinformasjon og opopdateringer om korona-pandemien.

– Alle bør følge råd og informasjon fra lokale myndigheter i det landet du oppholder deg i. I tillegg bør man registrere deg på reiseregistrering.no, eller i appen Reiseklar, slik at UD kan nå deg med oppdateringer og informasjon, opplyser Svendsen.

De generelle reiserådene ble opphevet i oktober, og erstattet med en landvurdering for de enkelte land ut fra smittesituasjonen, innreiseregler og generelle sikkerhetsforhold.