Nye innreiseregler i dag – politiets håndtering er nå klar

Nye innreiseregler for Norge fra i dag, og de som reiser innen Europa må være forberedt på stikkprøve-kontroller. Foto: Avinor

Fra og med i dag er det innført nye innreiseregler for ankomst til Norge, og det er politiet som skal håndtere de nye bestemmelsene. Det innebærer bl.a. tvungen smittetest og registrering av alle som skal inn i landet – inkludert norske statsborgere.

Kontrollen for alle de som reiser innen Schengen, grovt sett de som reiser innen Europa, vil skje ved stikkprøver blant de ankommende passasjerene.

– Personer plikter å fremvise innreiseregistrering og koronasertifikat når politiet ber om det – også ved innreise fra land innenfor Schengen, sier Ragnhild Aass til flysmart24.

Intensivert kontroll

Hun er politiinspektør og seksjonssjef i Øst politidistrikt, og er ansvarlig for hvordan kontrollene gjennomføres på landets største flyplass – Oslo Lufthavn på Gardermoen.

Aass og andre sentrale politiledere har denne uken vært i møter med Politidirektoratet for å klarlegge detaljene i den ordningen som inntrer fra i dag av.

Kontrollen vil bli mer intensivert, og det vil alle reisende merke.

Krav om attest

– Det gjeninnføres krav om attest på negativ test før innreise for personer uten koronasertifikat. Det gjelder uansett hvilket land man ankommer fra. Det innføres dessuten krav om test etter ankomst til Norge for personer uten koronasertifikat. Det gjelder også uansett hvilket land man ankommer fra, sier Aass.

Utgangspunktet blir at alle, som skal inn i Norge, skal ha registrert seg på forhånd, på skjemaet bak blålenken.

Det vil bli innført to ulike kontroll-punkter på Gardermoen.

Egen teststasjon

Tettest kontroll blir det for de som kommer fra land utenfor Schengen. Det betyr de som må gå gjennom passkontrollen for å komme inn i Norge.

Her vi absolutt alle bli kontrollert at de har de dokumentene som Norge nå krever:

– Ved ankomst Norge på Schengen yttergrense vil alle bli kontrollert. Det er etablert teststasjon rett i etterkant av grensekontrollen for å sikre at alle som er testpliktige blir testet før innreise, sier Aass.

Norge har gjeninnført krav om attest for negativ test tatt i løpet av 24 timer før innreise for dem som ikke kan dokumentere med et verifiserbart koronasertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 siste seks måneder.

Stikkprøver

Dette vil gjelde uansett avreiseland, men ikke for reisende under 18 år.

For de som ankommer fra land innenfor Schengen, og som ikke skal gjennom passkontrollen, blir praksisen en noe annen.

Den vil ligne mer på praksisen frem til nå:

– Ved ankomst Norge fra land innenfor Schengen vil kontrollen være stikkprøvebasert. Alle må være forberedt på å kunne fremvise innreiseregistrering, koronasertifikat eller negativ test dersom man ikke er fullvaksinert. Dette vil også gjelde nordmenn, sier Aaas.