Danskene gjeninnfører munnbind på fly – uklart i Norge

Fra mandag av blir det påbudt å bruke munnbind på fly innen Danmark. Foto: SAS

Danmark skjerper nå sine korona-regler for flere deler av samfunnet. Blant annet gjeninnfører landet fra mandag av påbud om bruk av munnbind på innenriks flyvinger.

Dette skjer som følge av den voldsomme smitteveksten. Den danske regjeringen og epidemiutvalget har godkjent en innstilling om nye korona-regler, som bl.a. omfatter bruk av munnbind på kollektiv transport i landet.

Det omfatter offentlig transport som busser, tog, metro, ferger, i innenriksfly og taxier, ifølge Danmarks Radio.

Hele reisen

For luftfarten betyr dette at munnbind-påbudet blir mer omfattende enn før.

I tillegg til at det blir påbudt på tog, buss og taxier til og fra flyplassen samt på fly innenriks, gjelder det allerede på flyplassene.

Det merker de som kommer fra Norge hvor vi ikke har munnbindpåbud, hverken på flyplasser eller på fly innen Skandinavia.

Nordmenn kan droppe munnbind på norsk lufthavn og i flyet til Danmark, men må ta det på straks etter landing i vårt naboland i sør.

Følger Norge etter?

Hva som skjer i Norge er uklart. Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som lager veilederen for smittevern for luftfarten.

Flysmart24 har spurt FHI om det vil skjerpe reglene igjen, men instituttet har ennå svart.

I dag er det ikke munnbindkrav på innenriks-flyvninger. Det påbudet ble opphevet den 14. oktober, og senere også det spesielle påbudet som kun omfattet Oslo Lufthavn.

Hos SAS sier pressesjef John Eckhoff at selskapet vurderer munnbind-situasjonen kontinuerlig:

– Det kan helt klart være uheldig at det er ulike regler i de skandinaviske markedene og at det kan være riktig å samordne praksisen. Det er noe vi må vurdere om skal fortsette, sier han til flysmart24.

Flyr var det var første selskapet som droppet munnbind:

Enigheten brutt

– Vi følger situasjonen nøye og norske myndigheters anbefalinger, sier kommunikasjonsdirektør i Flyr, Anita Svanes.

Hos Norwegian blir det munnbindpåbud fra mandag på dansk innenriks:

– Danske myndigheter har vedtatt et krav om bruk av munnbind på danske innenriksruter fra mandag. For oss gjelder det derfor kun ruten mellom København og Aalborg, hvor munnbind blir et krav. Vi følger råd og regler gitt av myndighetene i hvert land, sier presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian til flysmart24.

Det at danskene nå innfører munnbind-påbud betyr at den skandinaviske enigheten på dette området nå blir brutt.

I en tid nå har det vært en felles regel om å frita flyreisende innen Skandinavia påbudet om munnbindbruk.

Den bestemmelsen, som både SAS, Norwegian og Flyr har praktisert – har også omfattet Danmark, men det blir det altså slutt på fra mandag av.

De nye tiltakene i Danmark blir imidlertid langt mer omfattende enn bare munnbind på fly.

Også i butikker

De som akter seg til Danmark fra neste uke av, må være forberedt på å bruke munnbind også når de skal inn på kjøpesentrene, alle butikker og arkader.

Danskene skal også ta i bruk korona-sertifikatet i større utstrekning enn før, men ikke for restauranter eller andre fasiliteter som er turist-rettet.

Bare de som oppsøker tatovører og frisører må regne med å vise gyldig korona-sertifikat, som alle fullvaksinerte nordmenn har.