Feriefavoritten vil utvide bruken av korona-sertifikat

Mallorca går mot strengere smittevern. Munnbind blir erstattet med korona-sertifikat. Foto: Shutterstock

Den økende smitten over store deler av Europa får nå myndighetene på de populære feriestedene til å gripe til tøffere tiltak for å hindre smitte-eksplosjon. Regjeringen på Balearene har derfor nå besluttet å innføre korona-sertifikat på barer og restauranter.

Beslutningen om dette blir ifølge Ultima Hora endelig på mandag, og vil gjelde alle utesteder med plass til mer enn 50 personer.

Det betyr at uvaksinerte fastboende og turister ikke lenger slipper inn på etablissementer som kafeer, restauranter, barer og treningssenter.

Stadig økende smitte

Øygruppen, der Mallorca og Ibiza er de mest populære reisemålene for nordmenn, sliter med økende smitte og har gjort det de senere ukene.

Derfor er Balearene – i liket med Kanariøyene – nå røde på smittekartet til det norske Folkehelseinstituttet, slik flysmart24 skrev i forrige uke.

Flysmart24 har også sett de underliggende tallene som FHI la frem fredag, og her er det langt mellom lyspunktene.

Øyene har nå et smitteomfang på 177 smittede per 100 000 innbyggere. Det er opp fra 93 på bare to uker.

Tester positivt

Den øker raskt, og ferske tall fra lokale helsemyndigheter viser at smitteomfanget nå er oppe i 217 smitte. Øygruppen registrerer de høyeste smittetallene siden august. Mallorca har nå

Den sliter også med høy grad av positive tester, som nå viser at 6,3 prosent av de som tester seg viser seg å være smittet av korona.

Når myndighetene på øygruppen nå øker bruken av korona-sertifikat, håper den også at dette skal få enda flere til å vaksinere seg.

Vil ha flere

Fra før av er det klart at Baleranene har en av de laveste vaksinasjonsgradene i hele Spania selv med sine 82 prosent, som er høyt i europeisk målestokk.

Helsemyndighetene også på øygruppen vil ha vaksinasjonstallet høyere, og håper at innføringen av korona-sertifikat vil bedre situasjonen.

I likhet med de viktig ferieøyene, øker også smitteomfanget på fastlandet i Spania.

I løpet av bare en uke har smittenivået økt fra 72 smittede per 100 000 innbyggere, til 132 nå denne uken. Det er et hopp på over 80 prosent. Økningen er bratt, de siste tre ukene har økningen vært på 180 prosent.

Verre i Norge

Likevel plasserer den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC landet i klassen for områder med «moderat smitte», sammen med land som Italia, Malta og Sverige.

Norge er i denne sammenheng plassert som et «høyrisiko-område», med et atskillig høyere smitteomfang.

Norge ligger på 480 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene, ifølge ECDC.