Kraftig brems i reisesalget etter den nye virus-varianten

Salget av reiser har stupt som følge av den nye virus-varianten. Bare fly til Gran Canaria er et lite unntak. Her fra Las Canteras-stranden i Las Palmas. Foto: Shutterstock

Den store og globale usikkerheten rundt den nye korona-varianten omikron har ført til kraftig brems i salget av reiser. Nedgangen er svært tydelig, og knyttes til nyheten om korona-mutasjonen og at flere land nå stenger sine grenser for å hindre importsmitte.

Finn Reise er den største, uavhengige reisesalgkanalen i Norge. Her kunne man i forrige uke registrere en nedgang i salg av flyreiser på 11 prosent, og pakkereiser og hotell på 18 prosent.

At nyheten om omikron kom i dagene da Black fridag og Black week skulle sende salget til himmels, gjorde et utslag som Finn Reise-ledelsen ser på med stor undring:

Super-tilbud hjalp ikke

– Vi hadde et lavere salg gjennom hele uken. Selv Black friday hjalp ikke på salget på fredag. Det er en dag da reiseselskapene pøser på med ekstra gode tilbud ble nedgangen tydelig. Det hjalp ikke, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise til flysmart24.

Han sier at det er tydelig at den nye virus-mutasjonen skaper stor usikkerhet i markedet.

– Det så man jo på aksjemarkedet også på fredag, sier han.

Sprer seg

I helgen har land etter land stengt sine grenser for folk som kommer fra Sør-Afrika og en del av dets naboland. Samtidig melder flere land at de har oppdaget tilfeller av virus-varianten hos seg.

At Norge advarer mot reiser til disse strøkene og at omikron-varianten nå oppdages i flere europeiske land, gjør at Berge tror mange nå tar seg en tenkepause før de bestiller nye reiser.

– Ja, jeg tror mange nå tar seg en ekstra runde om sine planer og ser situasjonen litt an før de bestiller, sier Berge.

Han synes ikke det er veldig rart. At nye innreise-tiltak fra myndighetene også spiller inn, tror han. Smittenivået av delta-varianten var også i kraftig økning i mange populære ferieland før den nye varianten ble kjent.

Mer å sjekke

Det enste lyspunktet i forrige uke var salget av kun flybillett med charterflyene. Her var salget bra, og 99 prosent kjøpte flybillett til Las Palmas på Gran Canaria.

– Det har jo unektelig blitt noe vanskeligere og mer å sjekke når man reiser hjem fra en ferietur. Spesielt hvis man kommer hjem utenfra Schengen. Innenfor Schengen blir det fortsatt ganske enkelt, i alle fall for fullvaksinerte, sier Berge.

Etter at det globale reiserådet ble avviklet 1. oktober, innfører UD nå reiseråd for enkeltland etter en helhetlig og grundig vurdering av flere forhold, hvor konsekvenser av pandemien kan være én faktor.

«Den nye virus-varianten gjør at folk tenker seg om»

Terje Berge. Foto: Finn.no

UD skriver at det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til den nye virusvarianten og Utenriksdepartementet vil revidere landlisten dersom situasjonen tilsier det. 

Reiserådet vil vurderes fortløpende i samråd med helsemyndighetene.

Følgende land er nå omfattet av reiseadvarselen: Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibia, Sør Afrika og Zimbabwe.