Feriefavoritten kan nå ha passert smitte-toppen

Flere av de populære ferielandene for nordmenn sliter med økende smitte. hellas er et unntak. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De populære ferielandene rundt Middelhavet sliter med smittesituasjonen, og for steder som har et tilbud til vinterturistene er situasjonen ekstra presset. Men ett av feriemålene kan ha passert smittetoppen.

Etter uker med økende smitte og som har ført Hellas opp mot smittetoppen blant de mest ettertraktede ferielandene, går smitteutviklingen endelig den riktige veien.

For andre land, blant dem Spania og Italia, er smittesituasjonen fremdeles stigende, selv om begge landene ligger i den nederste delen av smitteskalaen blant landene i Europa.

Nesten uten unntak

Flysmart24 har sett underlagsmaterialet som Folkehelseinstituttet (FHI) har utarbeidet foran denne helgen, og som er bestemmende for hvilke karantenebestemmelser som gjelder for de enkelte land for de som ikke er fullvaksinert.

Den korte versjonen er brutal: Ikke et eneste land er grønt eller oransje. Alle er enten røde eller mørkerøde, noe om betyr karantene uten korona-sertifikat.

Men det er et lyspunkt. De som er spent på utviklingen i Hellas og de greske øyene, kan glede seg over at disse nesten uten unntak har en fallende kurve.

Opp og litt ned

Hellas som land operer nå med et smittenivå som ligger på 805 smittede per 100 000 innbyggere. Det er en nedgang fra 856 fra forrige uke, og det eneste av de mest aktuelle ferielandene for nordmenn.

Den samme utviklingen kan man se på FHIs oversikt over de greske øyer. Øyer som Kreta, Korfu, Chios og Samos har alle også en fallende smittekurve.

Eneste unntaket fra den positive utviklingen er de sørlige egeiske øyene – bl.a. Rhodos, Kos og Mykonos. Der er kurven fortsatt negativ. Disse øyene sees under ett og der fortsetter smitteøkningen, riktignok i beskjeden grad.

Opp, opp, opp

For konkurrenten i vest, Spania, går utviklingen den motsatte veien. Spania har en befolkning med høy vaksinegrad, og ligger i det nederste sjiktet hva angår smitte blant land i Europa.

På den ferskeste oversikten fra FHI har landet et smitteomfang på 291 smittede per 100 000 innbyggere, det er et kraftig hopp fra 199 smittede for en uke siden. På to uker har økningen vært på over 120 prosent.

Økningen gjelder også de populære ferieøyene Balearene med bl.a. Mallorca og Ibiza, samt Kanariøyene der spesielt Gran Canaria og Tenerife har vært aktuelle reisemål for mange nordmenn denne vinteren.

Også Italia øker, siste uke fra 216 til 266 smittede.

Røde og mørkerøde

På FHIs oversikt fra fredag fortsetter følgende land å være røde eller mørkerøde og har krav om innreisekarantene. Det er samme krav for røde og mørkerøde land.

Rød: Bulgaria, Italia, Malta, Portugal, Romania, San Marino, Spania og Vatikanstaten.

Mørkerød: Andorra, Belgia, Estland, Frankrike (endret fra rød), Hellas, Irland, Island, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Monaco, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.