Stanser ny utenlandsrute etter bare noen få avganger

Flyr tar av fra Gardermoen til Las Palmas for første gang tirsdag. Etter sju turer blir ruten nedlagt. Foto: Stein Olsen/Flickr: stein380

Den raskt økende smitten og usikkerheten med den nye omikron-varianten gjør at passasjerer over hele Europa revurderer sine reiseplaner. Utviklingen i markedet får nå følger også i Norge.

Det nye norske flyselskapet, Flyr, lettet tirsdag kl. 09.20 på sin første tur fra Gardermoen til Las Palmas. Denne ruten blir et svært så kortvarig eventyr.

Allerede etter sju turer til Gran Canaria stanses ruten. Siste tur blir i midten av januar. Det at ruten blir stoppet etter så kort tid har sammenheng med at bunnen nærmest faller ut av markedet som følge av den kraftig økende smitten.

Restriksjoner

Kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr bekrefter stansen overfor flysmart24:

– Dette er en tilpasning som er gjort ut fra etterspørsel, etter smitteøkningen av covid-19 og påvisning av omikronviruset, det som førte til nye restriksjoner fra myndighetene. Vi vil fortløpende vurdere kapasiteten i vinterprogrammet.

– Kan andre ruter bli stanset eller få færre avganger?

– Jeg har ikke noe mer konkret svar per nå, annet enn at vi følger situasjonen nøye og vil fortløpende gjøre vurderinger, sier Svanes.

Kraftig rutevekst

Ruten fra Oslo til Las Palmas ble lansert i begynnelsen av november, samtidig som Flyr annonserte flere andre nye ruter til utlandet.

Da var på et tidspunkt da reiseaktiviteten ennå var relativt upåvirket av økende smittetall.

Optimistisk satte Flyr opp tre avganger i uken. Med lavere priser enn konkurrentene håpet Flyr på at den lengste ruten i selskapets program skulle bli en suksess.

Slik ble det ikke. Smitte-situasjonen har endret seg raskt til det verre, og de senere ukene har alle flyselskap sett at bestillinger av nye flyreiser har falt betydelig i løpet av bare kort tid.

Mer smitte

Reise-tilbudene til Las Palmas, både flybilletter og pakkereiser, har lenge vært av de aller mest populære fra Norge. Kanariøyene har over lang tid hatt lite smitte, og det har gjort at folk har tatt sjansen på å vende tilbake til de populære ferieøyene.

Den kraftig økte delta-smitten og det at omikron-varianten har kommet som en ny bølge. På øyene har smitten også økt raskt. Det gjør at flere land har innført skjerpede innreisekrav fra øygruppen.

Det gjør også Norge. Folkehelseinstituttet har ført opp øyene som røde område, noe som betyr at alle som ikke er fullt vaksinerte må i karantene ved hjemkomst til Norge.

Flyanalytiker: – Riktig av Flyr

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir følger situasjonen i norsk og internasjonal luftfart nøye. Han er ikke overrasket over at smitteøkningen nå fører til at Flyr gir seg på Las Palmas-ruten.

– Flyr tar ingen sjanser nå som situasjonen med pandemien er meget uoversiktlig. Ruten mellom Oslo og Las Palmas legger beslag på ett fly en hel dag hver gang ruten flys. Det blir kostbart om etterspørselen ikke er der. Derfor er det smart og økonomisk riktig av Flyr å kutte ruten, sier Elnæs til flysmart24.

Kan komme kutt

Han sier at det langt fra bare er Flyr som merker at reisende er mer avventende nå:

– Jeg tror jule- og nyttårsprogrammene flys mer eller mindre som planlagt av flyselskapene. Men, det ligger an til kutt i ruter og produksjon i januar om ikke smittesituasjonen endrer seg. Den raskt økende smitten påvirker etterspørselen negativt og da må det kuttes i produksjonen av flyselskapene, sier Elnæs.