Flytopp vil nekte uvaksinerte å reise med fly

Ryanair-sjef Michael O'Leary vil kun at vaksinerte skal få reise med fly. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Presset mot de uvaksinerte øker stadig, og nå er det lederen for Europas største lavprisselskap som kommer med et nytt utspill: Han vil at uvaksinerte skal nektes å reise med fly.

Michael O’Leary mener at regjeringene i Europa nå må «gjøre livet vanskelig» for de som nekter å ta covid-vaksinen, og som er en av grunnene til de massive smitte-tiltakene som fins i Norge og andre europeiske land, og som igjen har ført til kraftig redusert reiseaktivitet.

– Det er nok ikke helt usannsynlig at det kommer krav om korona-sertifikat for reise med fly i Europa. Spørsmålet er hvilket flyselskap som blir først ut og når det skjer, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til flysmart24.

Bør bli stengt ute

Det er i et intervju med den britiske avisen The Telegraph at O’Leary kommer med sitt utspill. Selskapet merker nå passasjer-nedgang som følge av omikron-varianten.

Nedgangen i desember er på hele 10 prosent, og Ryanair-sjefen frykter en forverring over nyttår.

– Hvis du ikke er vaksinert, bør du ikke få lov til å komme inn på sykehuset. Du bør heller ikke få lov til å fly, du bør ikke få lov til å være på Londons undergrunnsbane og du bør heller ikke få lov til å være i det lokale supermarkedet eller apoteket ditt, sier han til avisen.

«Systemet er på plass»

Elnæs i WinAir sier til flysmart24 at teknologien for kontroll av vaksinestatus er på plass gjennom det EU-godkjente korona-sertifikatet, som brukes i forbindelse med innreise-restriksjonene i de fleste land.

– Det blir interessant å følge dette utspillet fra O’Leary. Er det noe juridisk som kan være snubletråd, som begrenser et flyselskaps mulighet til på egen hånd å innføre ett slikt krav? spør Elnæs.

For Norges vedkommende sier Elnæs at systemet for sjekk av korona-sertifikat er på plass allerede gjennom Helsenorge- appen.

Følger anbefalingene

– Dermed kan reisende kontrolleres for eksempel før sikkerhetskontrollen eller ved ombordstigning, sier han.

SAS er avvisende:

– Vi har ikke planer om å innføre krav om vaksinering av kunder som vil fly med oss. SAS følger myndighetenes krav, sier pressesjef John Eckhoff i SAS til flysmart24.

Hos det nye norske flyselskapet Flyr vil man ikke kommentere O’Learys utspill direkte:

– Vi følger til enhver tid myndighetenes anbefalinger. Flyr er som eneste flyselskap sertifisert etter Det Norske Veritas’ My cares-sertifisering og har med det gode systemer for smittevern, sier kommunikasjonsdirektør Anita Svanes i Flyr til flysmart24.

Bukket under

For luftfarten har korona-krisen vært katastrofal. Mange selskap har bukket under, og ande sliter for å holde seg i live.

Den nye omikron-varianten har gjort situasjonen enda vanskeligere. Som flysmart24 har skrevet tidligere har reisebestillingene stupt etter at den nye mutasjonen ble kjent.

Mange føler at det å reise er blitt så komplisert og med så mange regler at de velger å avstå.

Et av de få selskap som har klart å bygge seg opp igjen tross pandemien er nettopp Ryanair, som nå er oppe i et passasjertall som minner om det volumet de hadde før krisen satte inn i mars i fjor.