I noen måneder nå har de fleste land praktisert smittevern-tiltak uten å påby bruk av munnbind annet enn innendørs. Nå blir det innstramming. Fra julaften vil Spanias statsminister gjeninnføre påbudet om munnbindbruk også utendørs.
Hellas har torsdag formiddag besluttet å følge Spania, og innfører også munnbind-påbud ute. Også Italia gjør det samme.
Dermed kommer munnbind-påbudet som en lite ønsket julegave. Ikke bare for de to landenes egen befolkning men også for turister som kommer til på besøk de nærmeste ukene.
Må bremse
Greske myndigheter sier torsdag at det vil komme ytterligere innstramminger over nyttår.
Bakgrunnen for at Spania reverserer om munnbind er åpenbar:
– Smitten er ute av kontroll, skriver den spanske avisen El Pais.
Det vanker bøter på de som ikke følger påbudet. I Spania er det på 100 euro, rundt 1 000 norske kroner. I Hellas er boten tre ganger høyere.
Avgjørelsen om igjen å bruke munnbind utendørs i Spania vil ifølge statsminister Pedro Sánchez (PSOE) være et viktig middel for å bremse smitteomfanget, sammen med fortsatt vaksinering av befolkningen.
Smitteøkning over alt
Han vil sikre grunnlaget for dette lovforslaget torsdag, med ikrafttredelse fra fredag.
Smittetallene er voldsomme. Onsdag hadde landet igjen nesten 50 000 smittede, rekordtall for andre dag på rad. Dette er det klart høyeste smittetallet noen gang under pandemien.
Et påbud om munnbindbruk utendørs vil imidlertid ikke bli å absolutt som det i praksis var sist påbudet var aktuelt.
Smittehopp igjen
Den gang måtte folk ikke bare bruke munnbind ute i byen, men også på stranden og ofte også ved svømmebassenget. Dette påbudet ble avsluttet i slutten av juni, til stor lettelse både for fastboende og turister.
Den nye innstrammingen kommer etter at Spania i løpet av kort tid har gjennomlevd en kraftig smitteøkning, både på fastlandet og på de populære ferieøyene som Balearene og Kanariøyene.
Etter å ha kunnet vise til lave smittetall lenge, har situasjonen endret seg. Landet er nå oppe i 695 smittede per 100 000 innbygger.
Fyker i været
Dette innebærer at smittetallet fyker i været i et land som langt ut på høsten utmerket seg med lave smittetall, mens trykket økte i så å si hele resten av Europa.
Man snakket om det spanske mirakelet. Nå har tingene snudd også for spanjolene.
På Folkehelseinstituttets siste ukeoversikt opererte Spania med et smittetall på 378 smittede. Med de nye tallene som spanske helsemyndigheter nå opererer med torsdag – 695 smittede – betyr det nesten en dobling på bare en uke.