«Står foran en reiseboom det er lenge siden vi har sett»

Det kan bli mer folksom på strendene i Syden til sommeren hvis pandemien slipper mer taket, tror reise-ekspert. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Både flyselskap og reisearrangører biter negler foran neste år. Deres bønn er at smittesituasjonen skal endre seg til det bedre og folk igjen kan og vil reise mer som normalt.

– Blir det en mer normal situasjon neste år kommer vi til å se en reiseboom det er svært lenge siden vi har sett. Derfor kan det være smart å kjøpe flybilletter og reiser nå, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise til flysmart24.

Han mener nordmenn nå må utnytte de gunstige reglene for endring og avbestilling av reiser, og kjøpe mens prisene ennå er lave.

Lavere etterspørsel

Den økende smittesituasjonen over hele Europa, og ikke minst i de populære Middelhavslandene, har gjort at prisene igjen har sunket fordi bunnen nærmest har falt ut av markedet for de neste månedene.

Det er en situasjon som er gunstig for kundene, minner Berge om:

– I dag er de fleste flybilletter og feriereiser fleksible i ulik grad, og prisene er gunstige. Det er mulig å endre gratis. Derfor risikerer folk lite hvis de kjøper billettene nå. Det vil være mulig å endre disse senere hvis det skulle vise seg umulig å reise på grunn av en smittesituasjon vi i dag ikke har oversikt over, sier Berge.

Da skal alle reise

Selskapene er svært usikre på hvilken etterspørsel som vil komme til våren og sommeren. Derfor ligger prisene selv i høysesong lavere enn vanlig i forhold til et normalår.

Berge er ikke i tvil om hva som kommer til å skje med etterspørsel og priser hvis smittesituasjonen med delta- og omikronvariantene har roet seg og reiserestriksjonene blir lempet på igjen:

– Hvis smittesituasjonen roer seg skal alle ut og reise. Da vil prisene fyke opp igjen. Da får vi den berømte ketsjup-effekten. Folk har penger på bok, det har bl.a. Statistisk Sentralbyrå fortalt oss. Derfor er det å kjøpe nå en ganske så sikker måte å spare penger på. Det er faktisk en «no brainer», som det heter, mener Berge.

Tidenes laveste

En annen som følger fly- og reisemarkedet tett er analytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir.

Han har tro på at den lavere etterspørselen nå som følge av «omikron-sjokket» kan komme til å sende prisene helt til bunns i håp om å lokke folk inn i flysetene igjen:

– Ja, jeg tror det kommer priser vi knapt har sett før fra flyselskapene i januar. Da bør man vurdere å kjøpe, der kan bli mange i «døren» om alle skal booke sommerferien i april og mai, sier Elnæs til flysmart24.

Viktig å sjekke

Han tror, i likhet med Berge i Finn Reise, at det kan være lurt å slå til nå i jule- og nyttårshelgen som uansett er en tid da folk gjerne leter etter reisemuligheter for neste år:

– Kommer det tilbud som er gode nok i julen kan det være smart å slå til. Når flyselskapene kommer med sine aller laveste priser kan være vanskelig å være eksakt på, det avhenger i disse dager mye av pandemisituasjonen og hva konkurrentene gjør. Men jeg vil råde folk uansett på å være nøye med å sette seg inn i vilkårene for kjøpet før man trykker på kjøp-knappen. Da vet man hva man faktisk får. Er bagasje inkludert, for eksempel? Det er greit å ha oversikten over slikt fordi de aller billigste billettene ofte ikke inkluderer annet enn reisen fra A til B. Alt annet kommer i tillegg, sier Elnæs.