Trodde de ferierte i smittefritt område – det stemte ikke

Tallene for hvor smitten er størst på Gran Canaria kan ha vært misvisende lenge. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Turister som har besøkt feriefavoritten de senere månedene har blitt presentert for svært lave smittetall, og har dermed trodd at de har reist til et område med liten fare for å bli utsatt for smitte.

Nå viser det seg at tallene som har vært brukt har vært svært misvisende.

Det er spesielt Gran Canaria, nordmenns absolutte feriefavoritt, som har fått oppgitt feil tall. Totaltallene har vært riktige, men den geografiske plasseringen av smitteaktiviteten har vært feil.

– De lave tallene som har vært presentert for den sørlige deler av øya har gjort at mange har spradet lykkelige i gatene her i den tro at det ikke finnes korona-smitte her. Men det stemmer jo ikke, sier Bård Ove Myhr til flysmart24.

Tallene avvek

Myhr har bodd på sørkysten av Gran Canaria i mange år, det området som tiltrekker seg mest nordmenn.

Han har i egenskap av ansvarlig for Facebook-siden «Vi som trives på Gran Canaria» dypdykket i de lokale smittetallene, og omtalt saken først der.

Det han fant viste seg å avvike fra det smittebildet som ble presentert i den offentlige informasjonen som ble sendt ut lokalt og som også ble formidlet i lokale medier:

Dette fordi tallene i den statistikken som har vært mest benyttet har tatt utgangspunkt i hvor på øya testene har blitt analysert, og ikke på det stedet prøvene faktisk har blitt tatt.

Høye tall i nord

Dermed har områder som f.eks. hovedstaden Las Palmas fått voldsomt høye smittetall, mens det på turiststedene sør på øya nesten ikke har vært registrert smitte i det hele tatt.

På den bakgrunn har mange turister, svært mange nordmenn inkludert, oppholdt seg i de populære ferieområdene og trodd at de har feriert på steder som nærmest har vært smittefrie.

Dette har også blitt videreformidlet i bl.a. sosiale medier.

Myhr tror ikke lokale myndigheter med overlegg har forsøkt å dekke over den faktiske smittesituasjonen i sør:

Umulig å finne

– Nei, det er nok ikke slik at myndighetene skjuler det. De sender ut et slags nyhetsbrev med jevne mellomrom hvor de korrekte tallene står, men det er nesten umulig å finne, sier han.

Han har måttet bruke mye tid på å finne de riktige tallene, og har informert videre om tallene for øya på Facebook-siden.

– Det fins ingen fast lenke til de tallene som jevnlig blir presentert og myndighetene legger de ikke på koronaportalen sin. Bare hvis man googler de riktige nøkkelordene kommer siste utgave opp, forteller Myhr.

Detaljert

– Litt av problemet her er nok også at i begynnelsen så var nok denne offisielle siden ganske detaljert og oppdatert. De viste smitte per postnummer, og da var nok tallene svært gode. Men så har de underveis endret dette, og da har vi nok ikke fått med seg at man har endret grunnlaget for hvordan de registrerer, sier Myhr.

Så, hvordan er smittesituasjonen akkurat nå i de sørlige områdene av øyen, dit titusener av nordmenn reiser nå i vinter for å være sikret stabil sol og varmen?

På Gran Canaria har det de senere ukene vært en kraftig smitteøkning.

Skal være dekkende

Den siste oversikten viser at Gran øya har et smittenivå på 632 smittede per 100 000 innbyggere. Mogan kommune har 673 smittede. Her ligger de tunge feriebyene som Puerto Rico, Arguineguín og Puerto de Mogán.

«Det er nok ikke slik at myndighetene skjuler det»

Bård Ove Myhr. Foto: Privat

I Spanias Ambassade Turistavdelingen i Oslo opplyser direktør Juan Francisco Servero til flysmart24 at tallene fra smittesituasjonen på Kanariøyene skal vise riktig tall for øya som helhet.

Han sier at tallene fra øygruppens regjering er den mest oppdaterte, og vil vise den mest korrekte situasjonen til enhver tid.