Taxfree-regel endres fra i morgen – rammer vinkjøperne

Fra 1. januar blir det mindre vinkvote for mange på taxfree. Det sørger nyte regler for. Her taxfree-utsalget på Bergen Lufthavn. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Fra 1. januar blir det en endring i dagens regler for taxfree handel. Da er det slutt på at hver reisende kan veksle inn sin kvote i tobakk, sigarer eller sigaretter med økt vinkvote.

Det er den nye Ap/Sp-regjeringen som har fjernet denne muligheten, og fått støtte for dette av SV i Stortinget.

Ordningen ble innført av daværende finansminister Siv Jensen (Frp.) for fem år siden, og har først og fremst vært en fordel for de som kjøper mye vin når de kommer hjem fra utenlandstur.

Ekstra vin

Den nye regjeringen reverserer altså denne ordningen. Den har gitt mulighet til nå å kunne veksle inn kvoten for røyk med ekstra vin.

Hvis man har droppet å bruke tobakk-kvoten, har man kunnet øke den avgiftsfrie vin- og ølkvoten med 1,5 liter.

Det har gjort at de som ville utnytte kvoten maksimalt, kunne ta med seg inntil 6 flasker vin hvis man heller ikke benyttet brennevinskvoten.

Kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i selskapet Travel Retail Norway (TRN), som driver det meste av taxfreehandelen på norske flyplasser, sier til flysmart 24 at den nye regelen vil ramme et klart mindretall.

Opp i opp

Det er nemlig ikke så stor andel av de reisende som har benyttet seg av vekslingsmuligheten:

– Under 10 prosent av de som har anledning til å handle på taxfree kjøper seks flasker vin. Men for dem som benytter seg av muligheten er det jo et tap, sier han.

Det vil heller ikke få stor betydning for omsetningen.

– Når man bytter det ene med det andre så går det ganske opp i opp. Det samme så vi da denne kvoten kom i 2014. Omsetningen forble om lag den samme, sier Dagestad.

Spent på utviklingen

I likhet med alle andre aktører inne luftfart og reiseliv har taxfree-handelen vært knallhardt rammet av reisesvikt og nedstenging som følge av ulike smittevern-tiiltak.

Dagestad innrømmer at 2022 ser veldig uoversiktlig ut.

– Vi var optimistiske frem til omikron, men tror fortsatt at sommeren vil bli bra. To år med reiselyst skal kanskje slippes fri, sier han.

Dagestad sier at selskapets viktigste mål nå er å komme seg gjennom krisen og få alle tilbake på jobb.

Raskest mulig

– Arbeidsplassen er ikke bare et sted å jobb, men en viktig del av det sosiale livet og følelsen av tilhørighet og mestring. Vi er vårt ansvar bevisst som en stor arbeidsgiver og gjør det vi kan for å få alle tilbake raskest mulig, sier Dagestad.

TRN har ellers fått en viktig avklaring for driften i Norge. I slutten av juni ble klart at selskapet fortsatt skal drive taxfreesalget på Avinor-flyplassene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Den nye kontrakten gjelder for en femårs-periode fra 2023.

Konkurrenten, Airport Retail Norway (ARN) har vunnet kontrakten på lufthavnene i Kristiansand, Ålesund, Molde, Kristiansund, Bodø, Evenes og Tromsø. I tillegg har man Torp Sandefjord Lufthavn, som er utenfor Avinor-systsmet.