Intens priskrig – flyselskapene kaster billetter etter folk

Prisene presses til bunns i kampanjene som SAS, Norwegian og Flyr har lagt ut i forbindelse med nyttår. Foto: Shutterstock

Flyselskapene pøser i disse dager ut billige billetter gjennom sine nyttårssalg, og det til priser som får det til å virke som om de kaster billetter etter oss.

Både SAS, Norwegian og Flyr har kjørt i gang massive kampanjer på ruter både innen Norge, Skandinavia og til destinasjoner i det sørlige Europa.

– Prisene nå er veldig lave, men om bunnen er nådd er vel usikkert. Alt handler jo om å få kundene til å kjøpe reiser og om de klarer å få dem til det ved å presse  prisene så tror jeg de gjør det. Men det finnes en smertegrense for dem også. Det spørs om det ikke er like før, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket Feriereiser til flysmart24.

Der konkurransen er størst

Den som vil slå til nå vil uansett kunne skaffe seg rimelige flybilletter til årets sommerferie, siden billettene er lagt ut til slags for å kunne brukes på reiser frem til slutten av oktober i noen tilfeller.

Som vanlig er prisene aller lavest på de rutene der etterspørselen er størst. Det vil i praksis si avgangene til de spanske, greske, franske og tyrkiske sommer-reisemålene langs Middelhavet.

På noen reisemål må man også ta høyde for at prisene i toppsesongen – i praksis skolenes sommerferie – jekkes litt opp på utreise frem til midt av juli. Da en billettene til Norge billige.

Så snur det, og billettene ned til feriemålene langs Middelhavet blir billigere når midten av juli er passert, og til utover i august.

«Ikke mye å tape»

Ellen Wolff Andresen mener det kan være smart å flå til nå, selv for de som ikke har spikret planen om å reise til sommeren:

– Med dette prisnivået så er det ikke mye for kundene å tape dersom de likevel ikke kan eller vil reise, mener hun.

Hun tror det nye norske flyselskapet Flyr er med på å presse prisene hos konkurrentene.

– Vi er uansett bare et begrenset antall nordmenn som kan og vil reise, så det vil være prisen som bestemmer hvem som får bestillingen. Det vil vare så lenge de flyr til samme sted, og det gjør de jo til en stor grad, og folk flest oppfatter tilbudet som likt, mener Wolff Andresen.

De billigste reisene

Flysmart24 har sett gjennom pristilbudene fra de tre store. Derfor kan vi presentere noen priseksempler, som er aller rimeligste alternativer som ikke omfatter innsjekket koffert.

Det fins mange avganger også fra flyplasser utenfor Oslo, men vi har valgt landets hovedflyplass som utgangspunkt:

  • Oslo – Alicante: Priser fra 299 kroner hos Norwegian og Flyr, mens SAS skal ha fra 349 kroner.
  • Oslo – Malaga: Priser fra 299 kroner hos Norwegian og Flyr, mens SAS skal ha fra 349 kroner.
  • Oslo – Nice: Priser fra 399 kroner hos Norwegian og Flyr, mens SAS skal ha fra 499 kroner.
  • Oslo – Palma de Mallorca: Priser fra 399 hos Norwegian og Flyr, mens SAS skal ha fra 499 kroner.
  • Oslo – Antalya/Alanya: Norwegian tar fra 499 kroner, mens SAS skal ha fra 979 kroner.
  • Oslo – Kreta Chania: Norwegian tar fra 399 kroner, mens SAS skal ha fra 499 kroner.
  • Oslo – Barcelona: Priser fra kr. 370 hos Vueling, 399 hos Norwegian og Flyr, mens SAS tar fra 499 kroner.
  • Oslo – Faro: Norwegian fra 499 kroner, mens SAS tar fra 499 kroner.
  • Oslo – Kroatia: Norwegian (Dubrovnik) fra 599, Flyr (Zadar) fra 399 kroner mens SAS flyr til Dubrovnik, Split og Pula fra 529 kroner.
  • Oslo – Larnaca: Norwegian fra kr. 399 og SAS fra 973 kroner.

Bestiller senere

En annen som følger prisutviklingen er flyanalytiker Hans Jørgen Elnøsi WinAir. Han sier til flysmart24 at folk fortsatt er tilbakeholdne med å bestille billetter tidlig, slik som vi gjerne gjorde før korona-krisen.

Han tror også at det er en god idé å sikre seg billetter for reiser senere i år nå, for de som uansett har bestemt seg for å reise utenlands til våren og sommeren. Det er likevel utviklingen av pandemien som vil avgjøre mye om prissituasjonen til sommeren, mener han:

– Markedet vil nok fortette med å booke tett opp til avreisedato, inntil det er en mer oversiktlig situasjon, mener Elnæs.