Smitterekord? – Livet går som normalt, også for turistene

I Los Cristianos på Tenerife går turistlivet stort sett som før, tross rekordsmitte. Foto: Shutterstock

Nordmenns favoritt-ferieland i Sør-Europa gjennomgår nå en smitteeksplosjon som mangler sidestykke under pandemien. Det rammer ikke turistene spesielt hardt.

Nordmenn som oppholder seg på Kanariøyene forteller om en hverdag der bruk av munnbind er obligatorisk også utendørs, men der restriksjonene ellers ikke er plagsomme. Bare nattelivet blir rammet, med tidligere stengetider og redusert antall mennesker rundt bordene.

– Dagliglivet går stort sett som før, også for turistene. Solsenger er satt ut og mange bader. Det gode været får folk til å slappe av. Også kafé- og restaurantlivet går sine normale daglige gang, forteller Inge Bjart Torkildsen til flysmart24.

Mest smitte

I likhet med andre deler av Spania har øyene fått merke kraftig nedgang i besøket. Men de som likevel kommer, opplever ikke tiltakene som belastende for trivselen, forteller Torkildsen.

Nordmannen har bodd på den spanske ferieøya Tenerife i mange år. I badebyen Los Cristianos, som ligger helt på sørspissen av den populære ferieøya.

Tenerife er den av Kanariøyene som har mest smitte, og er blitt flyttet opp til høyeste tiltaksnivå for øyene – nivå 4 – fra mandag av.

Og mens det raser en intens debatt i Norge om smittevern-tiltakene, er det ikke de samme konfrontasjonene på ferieøya ute i Atlanterhavet.

Mye folk på strendene

I fritiden er Torkildsen en ivrig syklist, og gjennomfører omfattende turer som han presenterer i sosiale medier etterpå.

– Personlig betyr restriksjonene svært lite så lenge jeg får lov til å sykle og svømme. Vi har hatt noen flotte varme, solfylte dager og strendene og veiene er godt befolket med 2 meter mellom kohortene, forteller han.

Smitteverntiltakene har blitt ren rutine:

– Vi setter oss også sammen i små grupper i pausene. Dagliglivet går sin normale gang med noe maskebruk og så konstaterer vi også at nattelivet er redusert betraktelig. Så festen er nok over så lenge koronaen varer, sier han.

Smitte-boom

For Kanariøyene har smitteveksten vært formidabel som følge av den nye omikron-varianten. Øyene var lenge en nesten smittefri sone sammen med øygruppen Balearene, der Mallorca er det viktigste ferieområdet.

Det tvang også frem en ordning der Norge måtte innføre regionale reiseråd for spesielt de to øygruppene. Etter hvert økte smitten igjen og flere land innførte restriksjoner for reiser dit – bl.a. britene og tyskerne.

Omikron har rammet landet og øyene knallhardt, med nesten 13 000 sykehusinnlagte og et smittenivå på 2 400 smittede per 100 000 innbyggere.

Aldri sett før

Spania er inne i sin sjette bølge. – Den har en kraft som vi aldri har sett før, skrev den spanske storavisen El Pais denne uken.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fire ivrige triatleter på Tenerife. De svømmer, sykler og løper. Fra venstre Fra venstre Patrick (Frankrike), Inge Bjart Thorkildsen (Norge), Allessandro (Italia /Venezuela) og Moreno (Italia). Foto: Privat

For Kanariøyene har området, som har rundt 2 millioner mennesker, har det innen fredag denne uken vært meldt inn opptil 5 000 nye smittetilfeller daglig.

Det er Tenerife som har flest tilfeller av nye smittede, en tid hadde øya nesten halvparten av alle smittetilfellene som blir meldt inn. I antall nye tilfeller blir Tenerife, ifølge ny statistikk i dag fredag, fulgt av Gran Canaria ( 1 700) og Lanzarote (392).

Smittenivået er denne uken på over 2 100 smittede per 100 000 innbyggere. Til sammenligning hadde øygruppen en smitte på 1 047 på FHIs oversikt i midten av desember.