Kansellerte nær 60 000 avganger – SAS hardt rammet

På én dag måtte United Airlines kansellere 200 avganger. Desember ble verste måned på 10 år hva flyinnstillinger angår. Foto: United Airlines

Har du reist med fly den siste måneden og opplevde at avgangen ble kansellert? Om det er noen trøst, så var du i så fall slett ikke alene. Årets siste måned ble den verste på over 10 år.

Totalt ble 59 200 avganger innstilt på flyplasser rundt om i verden. Årsaken var den samme over alt: pandemien og dårlig vær.

I Norge opplevde spesielt kunder av SAS at mange fly ble kansellert, og dette skapte problemer for mange reisende.

Grusom start

Starten på 2022 ble heller ingen dirkete opptur for flyselskapene verden over.

Analyseselskapet Cirium, som følger flyselskap verden over, registrerte 20 500 avlysninger bare de tre første dagene i januar.

Jeremy Bowen er Ciriums administrerende direktør, og sier til egen pressetjeneste at bakgrunnen for de miserable trafikk-tallene kan forklares ut fra at mange flyselskap ble rammet ved at ansatte – både flyvende og bakkemannskap – ble smittet eller satt i karantene og kunne ikke stille på jobb.

SAS hardt rammet

I Norge har spesielt SAS vært rammet av korona-pandemien, og selskapet slet hardt i desember med å ombooke reisende.

De hadde blitt rammet av kanseleringer som følge av at selskapets ansatte var blitt rammet av korona-pandemien, slik at det ikke var mannskap nok til å bemanne de avgangene som var satt opp.

Ifølge Avinors oversikt har selskapet hatt langt høyere antall kanselleringer enn sine nærmest konkurrenter – Norwegian og Flyr – i hele høst og forvinteren.

Fra Oslo Lufthavn innstilte SAS ifølge Avinors oversikter i alt 105 avganger i desember, mens Norwegian kansellerte 4 og Flyr 3. I november innstilte SAS i alt 112 avganger, mens Norwegian avlyste 2 og Flyr 3.

Verstingene

Flyavbestillinger fra de store amerikanske flyselskapene – American Airlines, Jet Blue, Delta Air Lines, Southwest Airlines og United Airlines – dominerte i Nord-Amerika.

I tillegg til pandemien ble flydriften plaget av lange perioder med dårlig vær mange steder i Nord-Amerika på slutten av fjoråret, og med de normalt høye trafikktallene her blir utslagene store.

Bare på én dag kansellerte United Airlines rundt 200 avganger, mens det for USA som helthet var snakk om enkeltdager med over 1 000 innstilte avganger.

esember