Eget apparat for å avsløre korona-juks etter utenlandstur

Innreisende til Norge må teste seg ved ankomst. Det fører ofte til lange køer. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange flypassasjerer opplever at det ikke er kapasitet til å bli korona-testet når de kommer fra reise i utlandet. Selv om smittevern-tiltakene pålegger alle å teste seg ved ankomst, må mange dra hjem og ta testen etterpå.

Derfor er det satt i verk et eget apparat som skal koples inn og avdekke om de som slipper å teste seg på flyplassen faktisk følger pålegget, og ikke benytter sjansen til å unndra seg den obligatoriske test-plikten.

Prosessen reisende fra utlandet skal følge, er omfattende. Den skal sikre at tilreisende ikke drar med seg importsmitte hjem. Derfor er regelen at alle skal alle testes på flyplassen.

Basert på tillit

Når det er stor trafikk, vil det oppstå situasjoner der testsentrene ikke har kapasitet til å sjekke alle. Derfor vil noen oppleve å få stukket en hurtigtest til seg eller får beskjed om å teste seg på kommunalt testsenter innen 24 timer.

Derfor er det laget et egen test-system for disse, som helsemyndighetene er klar på stiller krav til den enkelte:

– I likhet med mange andre koronatiltak er selvtesting basert på tillit, sier Johan Georg Røstad Torgersen, divisjonsdirektør kvalitet og forløp i Helsedirektoratet, til flysmart24.

For å begrense importsmitte, skal alle som kommer til landet registrere seg på entrynorway.no. Det er denne som gir mulighet for kontroll av om testene faktisk blir gjennomført i etterkant.

Eget ansvar

– Reisende skal teste seg på grensen når de kommer til landet, eller seinest innen 24 timer når det ikke er teststasjon på grenseovergangsstedet eller myndighetene har bedt vedkommende teste seg ved en annen teststasjon, eller ved hjelp av selvtest, soer Torgersen.

Han understreker at selv om testen ikke foregår ved ankomst, påhviler det den enkelte selv å sørge for å få tatt testen slik alle er forpliktet til:

– Alle som registrerer seg i Innreiseregisteret får en tekstmelding med lenke til oppdatert informasjon om hvilke regler og plikter som gjelder. Kommunene mottar informasjon om innreisende til kommunen med karantene og testplikt. Nasjonalt kontrollsenter for innreisende følger i tillegg opp test- og karanteneplikten for utvalgte personer. Dette basert på en risikovurdering og informasjonen i innreiseregisteret, forteller Torgersen.

Mistanke blir fulgt opp

Det er innreise-informasjon som gjør at helsevesenet får forsikret seg om at testene faktisk blir tatt slik pålegget er.

Oppstår det tvil, er det dette som skjer:

– Dersom kontrollsenteret på telefon med den innreisende får mistanke om brudd på test- eller karanteneregelverket, rapporteres dette til kommunelege og Arbeidstilsynet. Da vil videre oppfølging kunne skje lokalt. Selvtester skal i utgangspunktet ikke rapporteres, men de som tester positivt skal kontakte kommunen de er i og få tatt en PCR-test. Resultatet av PCR-testen blir registrert hos Folkehelseinstituttet, sier Torgersen.

Stadig endring

Det er på landets hovedflyplass at testtrykket er klart størst. Dette fordi utenlandstrafikken er så dominerende:

– Vi har kapasitet til å teste opp mot 6 000 reisende i døgnet, det har utgjort mellom 70 og 90 prosent av de reisende, sier Roger Sandum til flysmart24.

Han er kommunikasjonsrådgiver for Ullensaker kommune, Oslo Lufthavns vertskommune. Han sier at oppgaven er krevende bl.a. fordi regelverket endres stadig:

– Stort sett klarer vi nå å holde kø-tiden under en time. Utfordringen er selvsagt på de tidspunktene det lander mange fly samtidig. Da har vi mulighet for å sluse reisende forbi teststasjonen, sier Sandum.