Reiselysten rett til værs straks smitte-lettelsene kom

Salget av feriereiser til Syden har allerede økt, etter de norske lettelsene i innreise som kom tirsdag kveld. Foto: Privat

Regjeringens smittevern-lettelser fra tirsdag kveld har allerede utløst økt salg av feriereiser. – Vi selger flere reiser nå enn vi har gjort i løpet av to år med pandemi, sier sjefen for Norges største reisearrangør.

Hos Ving er stemningen kraftig løftet etter at lettelsene kom på regjeringens pressekonferanse klokken 19 i går kveld. Blant de forhold som gjør en feriereise til utlandet enklere, er at den obligatoriske smitte-testingen ved hjemkomst nå er slutt.

– Pressekonferansen ga straks effekt. Umiddelbart i timen fra klokken 19 økte søk etter reiser på ving.no med 36 prosent. Det ser ut som om salget av reiser fulgte etter i løpet av kvelden, sier Norge-sjefen for Ving, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24 onsdag.

Har vokst klart

Det meste av reisebransjen har vært i knestående etter mars 2020. Smittefrykten har ført til at den normale reiseaktiviteten har hatt et opphør i to år.

Spesielt har de typiske feriereise-arrangørene vært hardt rammet av korona-krisen.

Nå ser det imidlertid ut til at det løsner, etter at flere har blitt vaksinert og den siste omikron-varianten ikke har vist seg å være så livstruende.

Det har gjort at nordmenns frykt for å reise ut av landet har blitt tydelig mindre den senere tid.

Selger flere reiser

Det merker man tydelig hos reiseselskapet Ving:

– Hele siste uken har vært fantastisk bra, vi selger endelig flere reiser enn det vi har gjort gjennom to år med pandemi, sier Zachrisson.

Hun sier at det er sommersesongen som står for de fleste søkene.

– De kjente, kjære reisemålene rundt Middelhavet, Mallorca er på topp hos oss i Ving. Men vi ser økning også på søk på reiser i vinter. Reisemål som Dubai og Kapp Verde hadde stor økning i søk i timen etter pressekonferansen, sier Zachrisson.

Kom kjapt

Også hos Norwegian kom reaksjonen kjapt:

– Ja, vi merket økt aktivitet etter pressekonferansen i går, og en påfølgende ganske høy økning i antall bestillinger sammenlignet med samme tidspunkt for en uke siden. Vi tror nå at kundene føler en økende trygghet og ser at de også bestiller reiser som ligger litt lengre frem i tid som for eksempel mot påske- og sommerferien, sier kommunikasjonsrådgiver Eline Skari i Norwegioan til flysmart24.

Hun sier at storbyer i Europa og de typiske sole- og badedestinasjonene i Hellas, Spania og Kroatia fortsetter å være populære destinasjoner.

De siste dagene

Hos landets største uavhengige reisesøkemotor, Finn Reise, er tendensen akkurat den samme:

– Vi har hatt en økning på salg av flyreiser på 20 prosent mandag og tirsdag i forhold til samme dager i forrige uke. Det er helt tydelig at oppgangen kom litt før selve pressekonferansen fordi det har vært lekkasjer i pressen om forestående lettelser, sier kommersiell direktør for Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Berge sier at nordmenn flest reagerer raskt på endringer i smitteverntiltakene, både her hjemme og på destinasjonene:

Fort opp og ned

– Basert på erfaringene vi har hatt under pandemien ser vi at salget går fort opp med gode nyheter og fort ned på dårlige nyheter. Så resten av denne uken burde bli veldig bra, sier Berge.

Han ser på lettelsene i Norge som veldig viktige, men sier at salget vil øke enda mer den dagen de populære landene sør i Europa gjør lettelser på innreisekravene og helst stopper alle krav om tester.

– Det er fortsatt mye plunder for mange, det å skulle reise i dag. Så blir det forenklinger her snart, vil vi se at reiseaktiviteten tar seg skikkelig opp, sier Berge.