Vil at fullvaksinerte skal få reise fritt i hele Europa

Gyldig korona-sertifikat bør være en nøkkel til fri reise innen Europa for fullvaksinerte, mener to flyorganisasjoner. Foto: Shutterstock

Det er nå et stadig økende press på landene i Europa om å åpne opp for at fullvaksinerte skal kunne reise fritt innen Europa. Kravet er at det må bli slutt på alle restriksjoner før og etter reise fordi dette ikke har noen effekt.

Det er to giganter innen luftfarten som nå kommer med dette felles utspillet. De mener at det får holde at reisende kan fremvise gyldig korona-sertifikat.

De viser til at ny forskning støtter deres krav, og at den viser at de massive grensetiltakene som kom i forbindelse med omikron-varianten ikke har hatt noen effekt for å bremse spredningen av viruset.

Skulle gi ens regler

Det er flyselskapenes organisasjon IATA og flyplassorganisasjonen Airports Council International som har kommet med et felles utspill . De mener det nå må komme forenklinger i reiseprosessen for de som er fullt beskyttet.

De to organisasjoner viser bl.a. til fersk forskning i Finland og Italia. Den viser etter deres mening at testkrav før avreise sannsynligvis har vært et ineffektivt tiltak for å stoppe eller til og med begrense spredningen av omikron-varianten.

Norge er blant de landene som praktisert krav om test etter ankomst til landet. Denne ble opphevet tirsdag kveld klokken 23.

Ulike testkrav

Da vaksine-sertifikatet ble lansert som et redskap for enklere reise innen EU og EØS var pandemien ennå var på sitt verste: Det var da EUs klare intensjon at dette skulle gi ens regler for alle medlemsland.

Ved å vise frem dette dokumentet skulle andre reiserestriksjoner ikke være nødvendig, var planen.

Den viste seg å rakne før ordningen med sertifikatet hadde kommet i gang.

De ulike landene har hatt vidt forskjellige regler, og har tilpasset disse til enhver tid til den smittesituasjonen de har hatt i eget land. Disse ulikhetene gjelder fremdeles.

Noe endrer reglene

Når Europa nå ligger an til å åpne opp – land etter land – ser man også at landene lager ulike regler, også for de som er fullt vaksinerte eller som har grønt korona-sertifikat på grunn av nylig gjennomgått smitte.

Land som Norge, Danmark og Storbritannia ikke lenger krever test for innreise for folk som kan gyldig vaksine-sertifikat. Andre holder på sine strenge testkrav og mener at fortsatt høye nasjonale smittetall gjør dette nødvendg.

IATA og Airports Council International mener de eksisterende reglene er overflødige: De hevder at de bare medvirker til å skape problemer for luftfarten.

Derfor krever de at hindringene fjernes straks og nevner konkret land som Østerrike, Kypros, Tsjekkia, Litauen og Malta.

For sent

De to organisasjonene mener at forskningen viser at det er for sent å lage restriksjoner når smitten først har spredt seg over grensene.

De mener at strenge regler ikke har noen betydning for folkehelse, og at overføring har skjedd når tiltakene kommer.

De mener testkravene kun bidrar til å skade økonomien for bl.a. flynæringens aktører.

– Det er som den klassiske historien om at det er for sent å lukke stalldøren etter at hesten har boltret seg, skriver de to organisasjonene.