Kun stikkprøve-kontroller skal nå avsløre test-juksere

Bare de som ikke er fullvaksinerte skal heretter bli avkrevd fersk korona-test vd ankomst til Norge. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som ikke er fullvaksinert mot covid-19 har plikt på seg til å legge frem en fersk negativ korona-test når de reiser inn i landet. Men det vil ikke bli noen omfattende kontroller for å påse at de faktisk følger opp dette pålegget.

Det vil kun bli tatt stikkprøver av reisende inn i Norge og som kommer fra områder innenfor Schengen, bekrefter Helsedirektoratet overfor flysmart24.

Kun de som kommer fra land utenfor Schengen vil kunne bli gjenstand for full sjekk av vaksine-status.

Vise frem test

De nye reglene kommer som følge av tirsdagens smittevern-lettelser som regjeringen redegjorde for på en pressekonferanse samme kveld.

Som ventet ble kravet om innreise-testing avviklet, mens kravet om innreise-registrering fortsetter.

Kravet om å teste seg ved ankomst er nå erstattet med et testkrav som kun gjelder de som ikke har gyldig korona-sertifikat. Det omfatter også de som har vært korona-smittet i løpet av de seks siste måneder.

De skal nå kunne vise frem dokumentasjon på en test som bekrefter at de ikke er korona-smittet. De som ikke oppfyller dette kravet, risikerer å bli bøtelagt.

Trenger ikke bli kontrollert

Johan Georg Røstad Torgersen er divisjonsdirektør kvalitet og forløp i Helsedirektoratet.

Han sier til flysmart24 at de som reiser innenfor Schengen vil bli gjenstand for det han omtaler som «kunnskapsbasert stikkprøvekontroll.»

– Det betyr at reisende som ankommer via et Schengen-land ikke nødvendigvis blir kontrollert. Utlendinger som ikke oppfyller kravet, kan bortvises. Det lønner seg derfor å ha attest på test klart selv om ikke alle blir kontrollert, sier Torgersen.

Kontrollen baserer seg på kunnskap fra Folkehelseinstituttet (FHI) om smittetrykket i Europa, men også trender på hvilket avreiseland man finner flest positive tilfeller fra. Et eksempel på kunnskapsgrunnlag er FHIs fargekart over land i Europa.

Her sjekkes alle

Han sier at det er politiet som fører kontrollen.

– Ja, politiet gjennomfører kontroll både på ytre og indre Schengen-grense. Ved ytre Schengen-grense kontrolleres alle, sier han.

De som ikke har et fullverdig vaksine-sertifikat, skal vise frem en fersk test, og har regel som gjelder ved mellomlanding:

– Godkjent testmetode er PCR eller antigen hurtigtest. Testen skal være tatt i løpet av de siste 24 timene før ankomst til Norge. For personer som ankommer med fly, kan testen være tatt i løpet av de siste 24 timene før oppsatt avgangstid på første del av flyreise, sier Torgersen.

Akutt tiltak

Innføringen av testplikten ved innreise til Norge ble innført i midten av desember. Det kom som et akutt tiltak mot den da nye og ukjente virusvarianten omikron.

Testingen har krevd et stort apparat. Tusenvis av tester har vært gjort bare på Gardermoen hver dag. Når køene har blitt for store eller praktiske hensyn lå bak, ble reisende sendt hjem med hurtigtest og bedt om selv å sørge for å bli testet.

Etter hvert som omikron-varianten viste seg mindre farlig enn fryktet, var det ikke lenger behov for denne kontrollen. Den ble derfor avviklet klokken 23 tirsdag kveld denne uken.

PS: Kravet om innreiseregistrering gjelder alle over 16 år, også norske borgere,