«Slutt på test ved innreise – puss støvet av passene»

Nå blir det lettere å reise hjem etter utenlandsturen, når krav til innreisetesting er fjernet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Som ventet fjernet regjeringen krav om test ved innreise til Norge, og det betyr at det blir enklere for nordmenn å foreta reiser til utlandet. Det jubler flyselskapene over og tror forenklingen vil gi økt reisevirksomhet.

Det nye norske flyselskapet Flyr la like etter at de nye lettelsene var kjent ut melding om «å pusse støvet av passene og kjøpe billetter nå, før resten av Norge gjør det samme.»

Sjefen for luftfartens bransjeorganisasjon, Torbjørn Lothe i NHO Luftfart, er sikker på at forenklingene vil gi positiv effekt på folks lyst til å bruke flyene i større grad igjen:

Tror på løft

– Ja, veldig viktig at testing ved innreise til Norge blir fjernet nå. Det vil åpenbart gi et løft i flytrafikken internasjonalt, selv om det fremdeles er litt ulike testkrav i noen land rundt oss, sier Lothe til flysmart24.

Heretter vil alle som er fullvaksinerte slippe innreise-testingen. Den vil bare gjelde de som er uvaksinert, og som må forevise en negativ korona-test ved innreise.

Kravet til innreiseregistrering fortsetter imidlertid, og det gjelder som tidligere også norske borgere.

Det andre tiltaket som rammer luftfarten er at påbudet om munnbind fortsatt skal gjelde i kollektivtrafikken og steder der det ellers ikke kan sikres 1 meter avstand.

Munnbind-påbud

Det betyr at folk som reiser med fly og som oppholder seg i terminalene på flyplassene, fortsatt må bruke munnbind.

Det tror Lothe kan gi en positiv effekt for mange:

– Bruk av munnbind er til å leve med. Dette er noe folk er blitt vant til og som mange også oppfatter som en trygghet, mener han.

Slik er det i Sverige og Danmark

At Norge velger å påby munnbind i disse sammenhengene, innebærer at både Norge, Sverige og Danmark har de samme reglene.

I Danmark, som fjernet sine korona-tiltak like før Norge, er det ikke et generelt munnbindpåbud.

Det gjelder bare på fly og mens man oppholder seg i flyplassenes terminaler. Så snart man for eksempel i København trår ut av flyplassen og inn på undergrunnsbanen, kan munnbindet kastes.

Anbefaling

Også i Sverige er det munnbindanbefaling, ikke påbud, for de som oppholder seg på flyplassene:

– Vi følger retningslinjene fra europeiske luftfartsmyndigheter på våre 10 flyplasser. Det er en anbefaling å bruke munnbeskyttelse på våre flyplasser, sier presseansvarlig Ellen Laurin i Swedavia til flysmart24.

Lothe synes også det er svært positivt at kravet til hjemmekontor er borte:

– Dette er et klarsignal ikke bare for å reise på kontoret, men også for forretningsreiser og normal møteaktivitet, sier han.