Ansatt slo rabiat passasjer i hodet med kaffekanne

Bråk om bord på amerikanske fly har blitt et voksende problem. Episode på American Airlines-fly har ført til ny debatt om nasjonal svarteliste. Foto: Shutterstock

Amerikanske flyselskap og landets justismyndigheter er i samtaler om å innføre en nasjonal flyforbuds-liste. Den skal sikre at reisende, som lager bråk på flyene, ikke får satt sine bein om bord hos et flyselskap etterpå.

Flyindustrien ivrer for å få etablert en slik liste. Justisdepartementet er derimot noe tilbakeholden.

Det er et økende antall dramatiske hendelser om bord på amerikanske fly de senere årene som får selskapene til å ville ha en slik liste.

Også i Norge har bråkete passasjerer viset seg å bli et økende problem.

Passasjer til angrep

Den seneste hendelsen som har skaket opp luftfarten skjedde om bord på et American Airlines-fly for noen dager siden. Flyet kom fra Los Angeles og skulle til Washington.

En mannlig passasjer oppførte seg truende mot besetningen over lengre tid. Mannen virket forstyrret, og mente bl.a. at flyet slett ikke var i luften men at alle ble lurt til å tro at de fløy, melder nyhetskanalen CNN.

Vedkommende så ut til å ville knuse en flaske for å true seg inn i cockpit. Han gikk deretter i gang med å åpne den ene flydøren. Da grep en ansatt til en kaffekanne som hun slo mannen i hodet med.

Lagt i bakken

Med hjelp fra andre reisende klarte de å få lagt mannen i bakken. Flyet gikk ned i Kansas City. Der ble mannen tatt hånd om av politiet.

FBI har redegjort for hendelsen i en uttalelse, der man forsikrer at mann ble tatt i forvaring. Også flyselskapet har sendt ut en uttalelse der selskapet bekrefter hendelsen. Det takker ansatte for den resolutte opptredenen, og for å ivareta sikkerheten for alle om bord.

Som flysmart24 tidligere har skrevet, har det i de senere par årene vært en voldsom økning i hendelser med bråkete passasjerer. Ikke minst på grunn av påbudet om å bruke munnbind under flyvninger. Munnbindbruk har blitt et politisk stridstema.

Har egne lister

Flyselskapene i USA har sine egne, interne lister over personer som ikke får fly med dem på grunn av at de har stelt i stand bråk om bord.

Disse listene vil selskapene imidlertid ikke vise hverandre. Derfor kan bråkmakerne bytte mellom selskap og unngå de som man er blitt svartelistet hos.

Nå ivrer spesielt Delta Air Lines for at de statlige myndigheter skal lage en egen liste som alle flyselskap har tilgang til.

Dette har så langt Justisdepartementet stilt seg noe skeptisk til og er bl.a. usikker på hva som skal kvalifisere for å havne på en slik liste.

Mulig å stanse i Norge

Episoder med bråkete passasjerer oppstår også på fly i Norge, og viste en økende tendens før pandemien, viser tall fra Luftfartstilsynet. Praksisen er at slike hendelser skal meldes inn til tilsynet.

Overfor flysmart24 har tilsynet bekreftet at flyselskapene også her i landet har en mulighet til å utestenge tidligere urostiftere, og hindre dem å komme om bord igjen.

Dette må imidlertid fremgå av flyselskapenes egne betingelser:

– Avhengig av hvilke vilkår selskapet selv har satt i forbindelse med kjøp av billetter vil selskapene også kunne nekte vedkommende å fly med selskapet igjen, har juridisk direktør Nina B. Vindvik i Luftfartstilsynet bekreftet overfor flysmart24.