Feriesvindlerne slår til – solturister blir rundlurt

Drømme-sommerhuset for mange med eget svømmebasseng og god uteplass. Noen opplever å bli svindlet. Foto: Shutterstock

Med økende reiseaktivitet og større behov for å finne ferieboliger i det sørlige Europa, dukker en kjent aktivitet opp igjen: De som har spesialisert seg på å svindle nordmenn og andre ferierende med ferieboliger de leier ut.

En norsk familie opplevde å bli svindlet av en slik virksomhet, og tapte 67 000 norske kroner. Svindelen nordmennene ble rammet av, foregår på nettet.

Nå er de i gang igjen:

– Det er veldig mange som vil til Mallorca denne sommeren, noe som også svindlerne får med seg. Derfor er jeg stygt redd for at det blir mange som får seg en trist overraskelse denne sommeren også, sier Bente Røstøen til flysmart24.

Hun er eier av det norske feriehusutleie-selskapet Mallorcautleie.no, og har drevet med utleie på den populære ferieøya i mange år.

Økende svindel-aktivitet

Spanish National Cybersecurity Institute (SME), som arbeider for å hindre nettkriminalitet på spansk jord, har nå sendt ut en advarsel om at piratvirksomheten er i gang igjen.

Antall tilfeller om svindel er igjen er økende på Mallorca. Spesielt de siste månedene, siden reiserestriksjoner og fjerning av smittetiltak har ført til økt tilstrømming til øya.

Metoden svindlerne bruker er velkjent:

Via innbydende og tilsynelatende tillitvekkende nettsider legges boliger ut til leie, ofte gode priser. Nettsidene ligger tett opp til kjente bookingsider i grafisk utforming. Bildene henter de fra eksisterende boliger, som de slett ikke disponerer.

Da er pengene tapt

Når gjester gjør reservasjoner, blir de straks bedt om å betale. Når så betalingen er gjennomført, blir det taust. Da opplever mange at pengene er tapt. Gjestene risikerer å møte opp på antatt ferieadresse, bare for å finne at huset slett ikke er til utleie.

Akkurat dette rammet en norsk familie som i 2019, sommeren før pandemien stengte ned alt, ble offer for piratvirksomheten da de skulle leie seg sommerhus i badebyen Alcudia, på Mallorcas nordkyst. De hadde leid huset på nettet.

Da de kom for å hente nøklene ble de møtt av en eier som bare kunne beklage, men at huset slett ikke var til leie og at de hadde blitt lurt.

Kan bli verre i år

Røstøen sier hun husker saken med den uheldige norske familien godt, og frykter hva som kan komme til å skje denne sommeren.

– Det har vært mange lignende tilfeller i årenes løp, så vi har faktisk ventet på at det skal skje igjen i år. Kanskje i enda større omfang enn tidligere på grunn av pandemien. Det er veldig mye som er fullbooket på Mallorca nå, og det gjør ikke situasjonen bedre. Spesielt store hus med 5-6 soverom er det mangel på, og det er ofte denne gruppen som blir svindlet mest for der får de inn de største beløpene. De er nemlig avhengig av å få inn mest mulig penger før svindelen blir oppdaget, sier Røstøen.

Stjeler og faker

Hun sier nettsidene veldig ofte operer uten kalender, og ber folk være svært kritiske når de bestiller sommerhus og betaler kanskje titusener etter å ha funnet drømmehuset på nettet:

– Det som går igjen er at disse falske nettsidene som regel har akkurat de eiendommene som folk drømmer om: nydelige store hus med flott sjøutsikt og nærhet til alle fasiliteter. Ikke minst så er prisen veldig god. De stjeler bildene og lager flotte proffe nettsider som ser veldig troverdig ut. Kommunikasjonen foregår som regel alltid på epost og alt virker veldig proft ut. Det får folk til å føle trygghet, sier Røstøen.

Grusom opplevelse

Hun ber folk gjøre så gode søk som mulig før man eventuelt bestiller.

– Det er veldig mange useriøse aktører. Derfor er det viktig å være sikker på det man foretar seg. Et større mareritt enn å komme til Mallorca og oppdage at en er blitt svindlet finnes vel nesten ikke. Å stå der uten et sted å bo, og med masse penger tapt, må være en grusom opplevelse. Dette skjer ofte i juli måned. Da er det i tillegg nærmest håpløst å hjelpe med å finne noe nytt til de som er blitt rammet, sier Røstøen.