Spania: Innreise-regler kan bli endret svært raskt

Alle som skal inn i Spania må fylle ut innreise-skjemaet. Dette kravet har Hellas nå skrotet. Foto: Iberia

Det har vakt stor glede blant grekofile nordmenn at Hellas har besluttet å skrote det obligatoriske innreise-skjemaet fra midten av denne måneden. Spania kan følge etter, og det kan skje på kort varsel.

For nordmenn og andre som har reist inn i Spania har det å fylle ut innreiseskjemaet vært til mye plunder, heft og ikke lite irritasjon.

Nå kan det faktum at Hellas har skrotet skjemaet fra den 15. mars for vaksinerte turister, bety at også andre land med strenge innreiseregler jekker ned sine krav.

Kan skje fort

Direktør for Spanias Ambassades turistavdeling i Oslo, Juan Francisco Cervero, sier til flysmart24 at det ikke er tatt noen avgjørelse om nye bestemmelser for innreise ennå for Spanias vedkommende.

–  Jeg har nettopp vært i kontakt med det spanske helsedepartementet. For øyeblikket er det ikke bestemt noe i retning av å eliminere krav om å fylle ut innreiseskjemaet når du reiser til Spania, sier han.

Men, han legger til:

Vanskelig

– Denne type bestemmelser kan endre seg veldig veldig raskt. Det som en dag kan oppfattes som nødvendig å opprettholde i kanskje flere måneder, kan neste dag bli kunngjort skal fjernes raskt, sier Cervero.

På sosiale medier har det derimot vært alt annet en stille om denne saken. Her vrimler det av klager fra nordmenn som sliter med å fylle ut det spanske skjemaet, som du finner her.

Stoppet på flyplassen

På sosiale medier er Facebook-grupper som henvender seg til Spania-interesserte fylt opp av klager over hvor vanskelig utfyllingen er.

Mange ber også fortvilt om hjelp. Det å rettlede andre Spania-reisende har i mange tilfeller blitt en sentral aktivitet på sosiale medier.

For noen har det blitt en dyr lærepenge.

Spania-turen har rett og slett stoppet på norsk avreiseflyplass for noen. Det fordi skjemaet ikke har hatt riktig dato eller fordi det på annen måte har vært mangelfullt eller feil utfylt.

Smittesporing

Som reisende er man selv ansvarlig for at skjemaet er korrekt utfylt og til rett tid før avreise.

Nå skjemaet er riktig utfylt og innenfor fristen av 48 timer før avreise, har det en QR-kode som det er meningen skal sjekkes ved innreise.

Skjemaet ble innført for å gjøre det enklere å drive smittesporing blant utenlandske turister som kom til Spania.

Derfor vil spanske myndigheter ikke bare har personlige opplysninger om de besøkende. De vil også vite hvor besøkende skal bo og hvor lenge de skal være i landet.

I skjemaet skal man også legge inn informasjon om hvilket fly man kommer med, og hvor i flyet man har sittet.