Avviser prishopp – tror på lave billettpriser i sommer

Flere aktører i luftfarten tror på en kraftig prisøkning på flybilletter frem mot sommeren. Det gjør ikke en dansk reisetopp. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange analytikere og aktører innen reiselivet har den senere tiden sagt at det ligger an til svært mye høyere billettpriser med fly i sommer, og har anbefalt folk om å slå til nå for å sikre seg de beste prisene.

Den danske reisetoppen Ole Stouby ber derimot nordmenn og andre om å å ikke forhaste seg.

Han har nemlig ingen tro på noe prissjokk i månedene fremover:

– Kanskje ser vi at prisene stiger noe, men det vil være stor kapasitet i markedet og det vil holde prisene nede, sier Stouby til flysmart24.

Følger prisene tett

Stouby driver selskapet TravelMarket og det som er Norges enste flyprisindeks hvor man analyserer prisene og prisutviklingen kontinuerlig til ulike reisemål i og utenfor Europa.

Den kunne for noen uker siden melde at prisene nå er de laveste siden 2011.

Stouby mener også det faktum at krigen har blusset opp i Europa vil dempe etterspørselen, og også sørge for at prisene holdes nede.

Han legger derfor til grunn en annen vurdering om flyprisene i sommer enn det ulike reiseaktører og luftfartseksperter har gitt de senere ukene.

Kan slappe av

Derfra har det vært en klar oppfordring til folk som ønsker å kjøpe seg billetter til årets sommerferie i Europa om å slå til nå.

Dette fordi etterspørselen er ventet å øke utover våren og sommeren.

Med begrenset flykapasitet som følge av reduserte flyflåter etter pandemien er det da ventet at prisene vil fyke i været etter hvert som reisefeberen øker og reiserestriksjonene bygges ytterligere ned.

Frykten for en priseksplosjon fremover er en spådom den danske luftfartseksperten Ole Stouby ikke tror noe særlig på.

Nok kapasitet

– Det vil være stor reiselyst blant folk, men også stor nok kapasitet i markedet. Det vil presse prisene både hos charterselskapene og ruteflyselskapene. Det vil igjen gi gunstige priser på pakkereiser med rutefly og hotell, sier Stouby.

På flyprisindeksen til TravelMarket kan Stouby se at billettprisene fortsatt er meget lave.

Han tror heller ikke det vil skjer noen store endringer og at det ikke er noen store prishopp i sikte:

Rekordlave priser

– Nei, tvert imot. Prisene er fortsatt på et rekordlavt nivå på flybilletter. De vil nok øke litt «på andre siden» av koronaen, men slett ikke med noe som minner om en priseksplosjon frem mot sommeren, sier Stouby.

» Prisene er på et rekordlavt nivå på flybilletter»

Ole Stouby. Foto: TravelMarket

Han sier at det også er uklart hvor stor etterspørselen faktisk blir:

– Fortsatt er en stor gruppe forbrukere som vil være usikker på å reise, men reiselysten vil være betydelig. Naturligvis høyere enn sommeren 2021, fordi stort sett alle nå er dobbelt- eller trippel-vaksinert. At vi nå har fått krigshandlinger på europeisk jord igjen tror jeg også vil ha betydning for manges reiselyst, sier han.