Norge har stanset russisk plan om ny flyrute

Det russiske flyselskapet Nordwind ville starte rute til Oslo før invasjonen. Søknaden ble avslått. Foto: SHutterstock

Norske myndigheter har stanset planene til et russisk flyselskap som har søkt om å få opprette rute mellom St. Petersburg i Russland til Oslo Lufthavn. Søknaden kom inn før Norge innførte forbud mot alle russiske fly å fly inn i norsk luftrom.

Selskapet, som heter Nordwind Airlines, er et av de største i Russland og ville begynne flyvingene fra 28. april.

Selskapet oppfattet alt som klart. Det hadde startet billettsalget på ruten, som skulle flys to ganger i uken – torsdager og søndager.

Lagt i skuffen

Søknaden ble imidlertid ikke behandlet av Norge før Ukraina-invasjonen. Etter det har Norge stengt russiske flyselskap ute fra norsk luftrom.

– Det russiske flyselskapet Nordwind Airlines har søkt Luftfartstilsynet om å starte direkteflyginger mellom St. Petersburg og Oslo. Denne søknaden er ikke innvilget. Denne søknaden ble ikke innvilget før flyforbudet for russiske operatører ble innført, heter det i en epost som seniorrådgiver Edvard Andersen i Samferdselsdepartementet formidler til flysmart24 på vegne av embetsverket i departementet.

Nå har søknaden havnet i en skuff hos norske luftfartsmyndigheter:

Ikke bli behandlet

– På bakgrunn av det etablerte flyforbudet vil søknaden ikke bli vurdert før det igjen vil være mulig med flyginger mellom Russland og Norge, heter det i meldingen fra Samferdselsdepartementet.

Flymarkedet innen Europa er åpen for fri konkurranse for alle selskap fra Europa, men selskap utenfor Europa må søke om konsesjon for å åpne nye ruter.

Det pleier imidlertid ikke by på problemer, og er som regel en ren formalitet. Andre russiske ruteflyselskap enn Aeroflot er ikke ukjent på flyplasser i Norge.

Det russiske selskapet Rus Line opererte en rute nettopp mellom St. Petersburg og Oslo fra 2016, inntil den ble stanset av selskapet selv.

Har fått utmerkelse

Etter at Russland gikk til krig i Ukraina har Norge og Storbritannia, samt EU-landene, lagt ned forbud mot russiske fly inn i våre luftrom. Derfor er Nordwind stanset, nå på grunn av utestengelsen.

Nordwind omtaler seg selv på sine nettsider som «et ekspansivt selskap som har et av de mest ekspansive rutenettverkene i landet.»

Selv om søknaden om rute til Oslo gjelder fra St. Petersburg, er selskapets hovedbase på Sjeremetjevo-flyplassen utenfor Moskva.

PS: Etter at luftrommet ble stengt for russiske fly i Europa, har selskapet vært tvunget til å stanse all trafikk til EU/EØS-flyplasser.