Syden-favoritt lemper på munnbindkrav innendørs

Tyrkia lemper nå på kravet til bruk av munnbind også innendørs. Også andre Syden-reisemål snakker om det samme. Foto: Ving

Kravet til å bruke munnbind utendørs har blitt fjernet i land etter land etter som smitteomfanget har blitt redusert og større deler av befolkningen vaksinert. Nå fjerner også en av de store Syden-favorittene kravet til å bruke munnbind også innendørs.

Munnbindkrav både innendørs og utendørs har i mange land har blitt opprettholdt mye lenger enn her i Norge. Nå er endringer på gang etter at tyrkiske myndigheter nå har besluttet at det etter to år ikke lenger skal være de vanlige krav til munnbindbruk. Avgjørelsen ble kunngjort denne uken.

Dermed kan norske turister til det populære ferielandet belage seg på at de vil bli møtt med færre smitte-restriksjoner enn tilfellet har vært på to år.

Lemper på, fjerner ikke helt

Dette skjer samtidig som også andre land nå innser at tiden da man med god grunn kunne kreve munnbindbruk innendørs, går mot slutten.

Som Tyrkia har bl.a. Spania hatt en streng holdning til bruk av ansiktsmaske.

Nå er mye av dette historie i Tyrkia. Innendørs er kravet denne uken lempet på, ikke bortfalt helt. Skal man kunne droppe munnbindkrav helt skal rommet være «godt ventilert», som det heter.

Og fortsatt må man bruke munnbind på offentlige kommunikasjonsmidler, inkludert fly.

«Folk bryr seg mindre»

– Det virker ikke som om folk flest er litt likegyldige nå. De bryr seg mindre enn før i og med at alle nok blir smittet av korona etter hvert, sier norske Vibeke Subasi til flysmart24.

Hun bor sammen med familien i feriebyen Side, på sørkysten av Tyrkia. Det er en av de absolutte feriefavorittene på den tyrkiske riviera for de nordmenn som foretrekker dette landet når de reiser på solferie.

De nye reglene avløser en streng praksis:

– Til nå har det vært maskepåbud på alle offentlige steder, og mange steder må vi vise hes-kode, vaksinestatus, for å komme inn. Noen steder har vi opplevd at de måler temperaturen på besøkende, forteller Subasi.

Andre land vurderer

I Spania snakker også landets myndigheter stadig mer åpent om at det kan komme en endring i kravet om munnbind innendørs snart. Der fjernet de kravet om utendørs bruk for et par uker siden.

Smitteomfanget her går stadig nedover, i tillegg til at vaksinegraden øker. Kravet om å vise korona-sertifikat for å komme inn på restauranter blir fjernet i stadig flere regioner.

Helsedepartementet har nå besluttet at det ikke lenger skal oppgi de daglige smittetallene lenger. Spania vil fjerne påbudet om munnbind innendørs «når der er konsensus om det,» slik bl.a. Mallorcas helseminister Patricia Gómez har sagt denne uken.

Turer fra Norge

Tyrkia er blant de landene i den østlige delen av Middelhavet som har blitt rammet av den russiske krigføringen i Ukraina. Som flysmart24 kunne fortelle onsdag har salget av flyreiser dit gått ned betydelig etter at invasjonen startet i forrige uke.

Likevel har både Ving og Apollo turer til Tyrkia på programmet. Apollo starter sine første reiser den 12. april, mens Ving etter planen kommer i gang med sine turer den 23. april.

Selskapet legger opp til én avgang i uken, mens Apollos gjester skal fly med Norwegian som har opptil fire avganger i uken fra Oslo.