Krigen endrer reisesalget – folk velger tryggere feriemål

Når land som Tyrkia og dels også hellas blir bortvalgt på grunn av den geografiske nærhet til Ukraina, blir det større turiststrømmer til bl.a. Spania. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Russlands angrep på Ukraina har endret reisesalget i Norge. Over natten har salget falt dramatisk, og spesielt har det gått ut over feriemål i øst i Middelhavet. Det har kraftig økt andelen som nå i stedet velger feriemål lenger vest, spesielt Spania og Frankrike.

Hos landets største uavhengige reiseportal, Finn Reise, har endringene av folks reisekjøp blitt synlig så å si over natten etter at krigen kom til Europa igjen:

– For å si det enkelt. Jo lenger øst feriemålet ligger, jo mindre er salget. Folk velger bort Tyrkia, og i tillegg ser vi også et noe mindre salg til Hellas, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Trodde det var teknisk feil

Berge sier at krigen plutselig kuttet søkeaktiviteten og bestillingene. Det skjedde i så stort omfang at reisearrangørene som Finn selger reiser for, reagerte:

– Ja, vi har hatt partnere på Finn Reise som spør om vi har teknisk feil. Men det har vi dessverre ikke. Det har bare roet seg ned, sier Berge.

At salget i øst synker og andelen i vest øker, betyr at det norske markedet reagerer akkurat som flere europeiske analytikere har spådd.

Blir straffet

De har pekt på at land i det østlige Middelhavet kom til å bli «straffet» på grunn av sin geografiske nærhet til krigen.

Land i vest ville derimot dra fordel av å ligge lenger unna, og bli betraktet som tryggere.

– Vi har jo ikke spurt folk hvorfor de velger som de nå gjør. Men, vi må jo anta at det krigen som er årsaken til den vridningen vi nå ser i etterkant at at krigshandlingene begynte, sier Berge.

Berge sier at det har vært et fall i flybillettsalget på 25 prosent den siste uken etter at Russland begynte sitt angrep på Ukraina. Nedgangen er størst for tyrkiske og dels også greske reisemål.

Spanske favoritter

– Det gjør at andelen som heller velger Spania og Frankrike, øker. Folk kjøper reiser til Mallorca, Nice, Barcelona, Alicante og Malaga. Dette er jo storslagerne i feriemarkedet, sier Berge.

Marie-Anne Zachrisson, sjef for Ving i Norge, sier at salget av pakkereiser er godt og at Mallorca tegner til å bli en av de største reisemålene denne sommeren.

– De fleste som bestiller ferie nå velger sommerferien. Her selger vi fortsatt alle reisemål. Jeg tror vi må se denne ukens salg for å dra noen konklusjoner på hva som øker respektive minker i etterspørsel. Flere av landene i øst har ikke oppstart før i mai, sier Zachrisson til flysmart24.

Snudde ryggen til

For Mallorca har markedet svingt veldig.

Mallorca ble, i årene etter 2010, redningen for mange som flyktet fra ferie i Tyrkia på grunn av terroren som rammet landet i flere bølger.

Den voldsomme turistflommen utnyttet øyas turistindustri til å kjøre prisene til himmels, slik flysmart24 har skrevet om.

Prisene på overnatting og servering økte i den grad at da situasjonen etter hvert roet seg i Tyrkia, tok det ikke lang tid før briter, tyskere og også folk fra Skandinavia dro tilbake til Tyrkia og snudde ryggen til den spanske ferieøya.

Nå kan det snu igjen. Turistaktører snakker nå åpent om at krigshandlingene øst i Europa skal få turistene til å velge mer tryggere reisemål i vest, så langt som mulig fra konfliktområdene.

Vil ikke nært

Antoni Riera er teknisk direktør i analyseselskapet Fundación Impulsa på Mallorca. Ifølge avisen Majorca Daily Bulletin mener Riera at han ikke kan se at de største konsekvensene av krigen vil ramme turismen til den spanske øygruppen:

– Konflikten vil påvirke andre deler av Middelhavet, som Tyrkia, sa Riera og antydet at Balearene faktisk kunne ha nytte av det.

«Jo lenger øst feriemålet ligger, jo mindre er salget»

Terje Berge. Foto: Finn.no

Den samme vurderingen har Robert Boyle, som er tidligere strategisk direktør i flygiganten British Airways.

Selv om den geografiske avstanden til krigsområdene er stor, tror han at både Tyrkia og Hellas kan bli valgt bort av turistene. Dette

fordi mange turister ikke ønsker å reise nær Ukraina eller andre land i det østlige Europa.