Fem europeiske blant verdens sikreste lavprisselskap

Wizz Air og Ryanair er blant Europas aller sikreste flyselskap. Her sammen med Norwegian, som ikke når helt i toppen, på Torp Sandefjord lufthavn. Foto: Torp

Det er ikke vanskelig å finne harde utfall fra både kunder og konkurrenter mot billigselskap som Ryanair og Wizz Air. Mobbet og utskjelt, men nå har disse to havnet på listen over meget få europeiske flyselskap som får toppkarakter for flysikkerhet.

Selskapet Airline Ratings har utarbeidet listen over de 20 sikreste lavprisselskapene i verden. Der er det kun fem europeiske selskap.

De får alle den høyeste sikkerhets-rangering som er mulig å få hos dette analyseselskapet – syv stjerner. Wizz Air får aller høyeste karakter tredje året på rad.

Sikrest i Europa

Ved siden av Ryanair (Irland) og Wizz Air (Ungarn) dreier det seg om EasyJet (Storbritannia), Air Baltic (Latvia) og Vueling (Spania.)

Norwegian har fått seks stjerner, også blant de beste i verden men ikke nok til å havne helt i topp-sjiktet.

Airline Ratings gjennomgår en omfattende vurdering av hvert enkelt flyselskap.

Ifølge opplysninger fra Airline Ratings selv dreier det seg om forhold som:

Omfattende vurdering

Hendelser, spesielt pilotrelaterte, som det enkelte selskapet har vært gjennom de to siste årene. Dessuten ulykker de siste fem årene, alder på flyflåten og selskapenes lønnsomhet.

I tillegg ser man på resultat av tilsyn gjort av luftfartens styrende organer, som det heter i vilkårene selskapet selv oppgir. Også flyselskapenes egne sikkerhetsstandard er med i vurderingen.

En av aktørene bak Airline Ratings, Geoffrey Thomas, sier til flysmart24 at millioner av flyreisende bruker nettsiden for å orientere seg om sikkerhetsstandarden hos flyselskaper de planlegger å reise med:

Sikkerhetsinformasjon

– Tjenesten ble satt opp for å gi reisende tilgang til verdifull sikkerhetsinformasjon om flyselskaper og hvordan de overholder sikkerhetsrevisjoner og operasjonsytelse. Siden den ble lansert i 2013 har titalls millioner reisende brukt nettstedet, og rangeringssystemet vi utarbeider har blitt bransjestandarden, sier Thomas.

Han sier at mange flyselskaper har tatt IATAs Operational Safety Audit bare for å få en bedre vurdering på AirlineRatings.com. Det er et evalueringssystem som er designet for å vurdere driftsledelsen og kontrollsystemene til et flyselskap.

Den totale listen for lavprisselskapene globalt har ytterligere 15 navn, i tillegg til dem fem europeiske selskapene som er nevnt ovenfor:

Best i verden

Airline Ratings gjør ingen rangering av lavprisselskapene, men presenterer listen i alfabetisk rekkefølge:

Air Arabia (Emiratene), Air Asia Group (Malaysia), Allegiant (USA), FlyDubai (Dubai), Frontier (USA) , Jetstar Group (Australia), Jetblue (USA), Indigo (India) og Scoot (Singapore).

I tillegg kommer Southwest Airlines (USA), Spicejet (India), Spirit Airlines (USA), Vietjet (Vietnam), Volaris (Mexico) og Westjet (Canada).

Rating-byrået har på sin omfattede liste, også en vurdering av andre selskaper som er interessante for reisende i Europa.

Andre selskap i Europa

I tillegg til de fem på toppen, er bl.a. disse vurdert Eurowings – Tyskland – som står oppført med 7 stjerner. Det samme gjør rumenske Blue Air.

Disse ville naturlig også ha hørt hjemme på listen over de beste i verden, men her er det trolig underliggende vurderinger som gjør at disse selskapene ikke er med i toppen.

Iberias Express (Spania) er på denne ratingen slått sammen med morselskapet Iberia, og får også 7 stjerner. Jet2 fra Storbritannia får 6 stjerner. Pegasus fra Tyrkia får bare 2 stjerner.