Selskapet har fjernet munnbind-krav på Syden-flyene

Passasjerer og ansatte om bord på Vings charterflyselskap Sunclass trenger ikke bruke munnbind fra i dag av. Foto: Sunclass Airlines

I to år har flyselskapene fulgt myndighetenes anbefaling og pålegg om at alle reisende og ansatte skal bruke munnbind under flyvingene.

Fra i dag av er dette ikke lenger et krav på flyene til Vings flyselskap, Sunclass Airlines.

Til nå er det bare det nye norske flyselskapet Flyr som har fjernet dette påbudet, også på sine Europa-ruter.

Når det nå fjernes også hos Sunclass Airlines, gjelder den nye regelen også fra Norge.

– Ja, den nye regelen gjelder også avganger fra norske flyplasser, bekrefter informasjonssjefen i det danskregistrerte charterflyselskapet, Sofie Folden Lund, overfor flysmart24.

Glade gjester

Da Sunclass Airlines tok av fra Oslo Lufthavn klokken 10.40 med kurs for Kapp Verde, var det første avgang uten munnbind-påbud for dette selskapet.

Flyturen varer i 7,5 timer.

– Gjestene våre har etterspurt dette i det siste. Siden ting har normalisert seg hjemme og krav om munnbind er avskaffet, mener vi at det er på tide å la dette skinne igjennom på våre egne flyvninger i Sunclass-maskinene også. Jeg tror gjestene gleder seg til det samme som oss, nemlig å kunne se hverandres smil og ansiktsuttrykk, og ikke minst snakke sammen uten at lyden blokkeres av munnbindet, sier Folden Lund.

SAS endrer ikke

Sunclass er det første av charterselskapene som fjerner krav om bruk av munnbind.

Ruteflyselskapene SAS og Norwegian har valgt å opprettholde påbudet på flyvninger utenom Skandinavia. Kun Flyr har valgt å droppe kravet helt.

Sunclass’ beslutning får ingen betydning for SAS.

– Vi gjør ingen endringer nå, opplyser pressesjef John Eckhoff i SAS til flysmart24. Det samme sier kommunikasjonsrådgiver Eline Skari hos Norwegian.

Både SAS og Norwegian har sagt at de avventer nye anbefalinger fra den europeiske flysikkerhetsorganisasjonen EASA om å fjerne påbudet, før de vil endre dagens praksis.

Har fulgt påbudet

Hos Sunclass understrekes det at passasjerene ikke har hatt noen problemer med å etterkomme kravet om å bruke munnbind.

Det har vært praktisert slik at det har blitt påbudt brukt under hele flyvningen, unntatt når man har inntatt mat og drikke.

– Vi forventer en meget positiv mottakelse av nyheten – ikke minst fra gjestene som kan gå om bord i Sunclass Airlines tirsdag morgen, sier Folden Lund.

Et av flyene Sunclass sender av gårde denne første dagen uten munnbind-krav skal til Sal på Kapp Verde fra Gardermoen, og to fly fra København til Tenerife og Kapp Verde.

I morgen onsdag, og lørdag, er det så Sunclass-flyvning fra Gardermoen til Gran Canaria. Søndag flyr Sunclass til Tenerife.

Pakk ned munnbind

Sunclass oppfordrer likevel sine passasjerer om å pakke ned munnbindene i bagasjen, selv om det ikke er påbudt å bruke om bord.

Selskapet gjør oppmerksom på at munnbind er et krav på svært mange flyplasser i Europa, og dessuten også i det sosiale rom mange steder.

På Oslo Lufthavn er det imidlertid ikke påbudt lenger.