Nå er norsk luftrom stengt for alle russiske fly

Det russiske flyselskapet Aeroflot får ikke lenger adgang til norsk luftrom. Foto: Shutterstock

Fra klokken 09.15 i dag tidlig ble norsk luftrom stengt for russiske fly. Det opplyser Luftfartstilsynet til flysmart24.

– Luftfartstilsynet har vedtatt en forskrift som forbyr russiske fly å fly i norsk luftrom. Det er også sendt ut en NOTAM (Notice to airmen) om beslutningen, sier kommunikasjonsdirektør Håvard Vikheim i tilsynet.

En NOTAM er en beskjed som går til alle piloter og flyselskaper når det bl.a. skjer en endring av forskrift som tilfellet er når det innføres restriksjoner i luftrommet.

Russland har som ventet svart, og forbyr fly fra alle EU-land inn i russisk luftrom. Forbudet omfatter også Norge.

Omfatter alle fly

I forskriften skriver tilsynet at forbudet gjelder for alle fly som opereres av russiske luftfartsselskaper.

Forbudet inkluderer også ethvert ikke-russisk-registrert luftfartøy som eies eller chartres, eller på annen måte kontrollert av en russisk fysisk eller juridisk person, heter det videre i forskriften.

Det var den norske regjeringen som søndag bestemte at Norge skulle følge de fleste andre land i Europa som hadde stengt luftrommet for russiske fly. Dette som en reaksjon på Russlands krigføring i Ukraina.

Fløy over Norge

Luftfartstilsynet ble gitt i oppdrag å gjennomføre beslutningen i form av en forskrift, og samordne stengingen med de øvrige land i Skandinavia.

Derfor kunne de som følger flytrafikken på Flightradar24.com i dag tidlig se bl.a. et Aeroflot-fly over Nord-Norge på sin rute fra Punta Cana i Den dominikanske republikk til Moskva.

Denne overflyvningen kom før forbudet, og var derfor ikke å betrakte som en krenkelse av norsk luftterritorium.