Ble snytt for flyplassluksus – har krav på penger tilbake

Buffeten står alltid fremme på SAS-loungene. I tillegg byr de også på et variert drikkeutvalg og muligheten for å slappe av før flyturen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Da reisefølget skulle fly fra Oslo til Malaga, slo de til på et tilbud fra SAS om å oppgradere reisen for å oppnå utvidet service og bedre komfort. Det viste seg å være et tilbud som hadde sine mangler.

De ble nemlig snytt for det som mange opplever som en liten smak av luksus på starten av turen. Billettene skulle inkludere et opphold i en av loungene på flyplassen. Der kan man nyte mat fra buffet, diverse drikke og muligheten til å kople av i roligere omgivelser enn i terminalen.

Det fikk de ikke. I stedet ble det en skikkelig nedtur de fant ut at loungen var stengt.

Mange tilbud

Derfor har de reisende krav på et avslag i prisen, mener flyklagenemnda. Den har nå behandlet klagen mot SAS, etter reisen til Spania.

Der fikk reisefølget på fire tilbud om å kjøpe seg en oppgradering av billettene de hadde sikret seg.

De slo til, og betalte inn 680 kroner per person, til sammen 2 720 kronetr.

Da skulle de ifølge tilbudet fra SAS få både tilgang til hurtigkø på flyplassen (fast track), loungeadgang på Gardermoen, bedre komfort, mat og drikke om bord og flere bonus-poeng.

Nedturen kom

De hadde satset på et opphold i SAS’ lounge, men her ble de skikkelig skuffet. Dette var i den tiden av pandemien da SAS-loungene var stengt.

Skuffet over at de ikke fikk den starten på turen som de mente de hadde betalt for, krevde de hele beløpet for oppgraderingen tilbake.

De forsøkte først hos SAS. Der ble det avslag. Derfor klaget de saken inn for Transportklagenemnda for flyreiser.

Delvis medhold

Her har de fått delvis medhold. Nemnda mener at de ikke har krav på å få alt tilbake, men en forholdsmessig del. Derfor har den landet på at de bør få tilbake 200 kroner hver av prisen på 680 kroner, som erstatning for det reduserte tilbudet.

SAS har ikke svart på klagenemndas henvendelser, men overfor de reisende beklaget at selskapet måtte stenge loungene på grunn av pandemien. Selskapet hevdet at de hadde oppdatert informasjonen om dette på sine nettsider.

Det mener flyklagenemnda at selskapet ikke har klart å dokumentere, og mener at de reisende hadde kjøpt en oppgradering som de med god grunn regnet med inkluderte tilgang til lounge.

Ikke dokumentert

– Det står ikke oppgitt noen forbehold for denne tjenesten i mailen til klager. SAS har ikke svart nemnda,
og således ikke fremlagt noe dokumentasjon på at klager har blitt gitt ytterligere informasjon om at lounge f. eks. var stengt, mener nemnda.

Nemnda er av den oppfatning at passasjerene ved å legge inn bud, ble lovet tilgang til SAS sin lounge dersom budet gikk gjennom.

– Utgangspunktet i alminnelig avtalerett er at avtaler skal holdes. Når SAS ikke har oppfylt sin del av avtalen i dette tilfellet, har klager rett på et forholdsmessig prisavslag for den manglende loungetilgangen, konkluderer nemnda.